Putin on väidetavalt valmis lõpetama Ukraina sadamablokaadid (8)

Postimees
Copy
Venemaa president Vladimir Putin.
Venemaa president Vladimir Putin. Foto: Mikhail Metzel / AP / Scanpix

Üleeile toimunud telefonivestluses Venemaa presidendi Vladimir Putini, Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroni ja Saksa kantsleri Olaf Scholzi vahel lubas Venemaa Kremli väitel avada Ukraina sadamad teraviljaekspordiks.

«Meie poolt vaadatuna on Venemaal valmidus leida takistamatuks teraviljade ekpordiks võimalusi, mille hulka kuuluks ka Ukraina toodangu eksportimine Musta mere sadamatest,» teatas Kreml.

Venemaa ja Ukraina katavad peaaegu kolmandiku globaalsest nisunõudlusest, lisaks on Venemaa tähtis väetise eksportija ning Ukraina on esirinnas maisi ja päevalilleõli väljaveos.

President Putin märkis, et on valmis suurendama põllumajandusekspordi voolu, aga seda alles siis, kui lääs tühistab Venemaale kehtestatud sanktsioonid.

Ukraina ja teised lääneriigid on süüdistanud Venemaad toidukriisi tekitamises ja seejärel kõnelustel ära kasutamises – Putini tegevus on teravilja, küpsetusõli, kütuse ja väetise hinda kasvatanud.

Vaesemaid Aafrika ja Lähis-Ida leibkondi ootab sadamablokaadi jätkumisel näljahäda, mis võib kaasa tuua pagulaskriisi edasise süvenemise.

Venemaa on kujunenud olukorras süüdistanud neile kehtestatud sanktsioone ja Ukraina sadamate mineerimist.

Kremli väitel on nad valmis rahuläbirääkimiste taasavamiseks Ukrainaga.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles