Parlamendijuhid: Soome ja Rootsi kuulumine NATOsse tugevdab piirkonna julgeolekut

BNS
Copy
Fotomontaaž. Soome ja Rootsi suund NATOsse.
Fotomontaaž. Soome ja Rootsi suund NATOsse. Foto: IMAGO/Christian Ohde / Scanpix

Rootsi ja Soome kuulumine NATOsse tugevdab julgeolekut Läänemere piirkonnas, ütlesid nende alliansiga liitumist taotlevate riikide parlamentide juhid esmaspäeval Vilniuses NATO Parlamentaarsel Assambleel (PA).

Rootsi ja Soome parlamendi esimehed märkisid oma sõnavõttudes, et NATOga ühinemist taotlevad naaberriigid ei tule mitte julgeoleku tarbijatena, vaid tarnijatena ning tõstavad oluliselt julgeoleku taset Läänemere piirkonnas.

«Liitume NATOga, et tugevdada mitte ainult meie enda, vaid kogu Euroopa-Atlandi julgeolekut. Oleme veendunud, et Soome liikmesus suurendab stabiilsust Läänemere piirkonnas ja Euroopa julgeolekut. Oleme turvalisuse pakkuja, mitte ainult tarbija,» ütles eduskunna esimees Matti Vanhanen.

Riksdagi juht Andreas Norlén märkis, et Rootsi panustab juba praegu ühisjulgeolekusse ning allianss tugevdab oma sõjalist võimekust.

«Tahan rõhutada, et Rootsi on valmis ühinema NATOga riigina, kes juba panustab ühisesse julgeolekusse. Anname juba oma panuse ja teeme seda ka edaspidi. Rootsi toob endaga kaasa märkimisväärse võimekuse, mis tugevdab allianssi,» ütles Norlén.

Ta lisas, et Rootsi ja Soome osalemine NATO julgeolekuplaneerimises tagab sõja korral Läänemere piirkonna tõhusama kaitse.

«Geopoliitilisest seisukohast lähtudes on oluline märkida, et Rootsi ühineb NATOga koos Soomega ning kõiki Läänemere äärseid ELi ja Põhjamaid ühendavad ühised usaldusväärsed julgeolekutagatised,» ütles Rootsi parlamendi juht.

Eduskunna esimees Vanhanen märkis, et riigi otsuse alliansiga liituda määras rahva tahe: viimaste küsitluste järgi toetab NATO liikmesust 80 protsenti elanikkonnast, ka valdav enamus saadikuid – 200 eduskunna saadikust hääletas 188 liikmesuse poolt.

Vanhaneni sõnul oli protsessi algusest peale selge, et liikmesuse taotlemise otsus tehakse tihedas koostöös Rootsiga. Seda rõhutas oma kõnes ka Rootsi parlamendi esindaja Norlén.

Vilniuses, Leedu seimis toimub esmaspäeval NATO Parlamentaarse Assamblee täiskogu, kus arutatakse sõda Ukrainas ja Venemaast tulenevaid ohte.

Need riigid on ajalooliselt järginud mitteliitumise poliitikat, kuid Venemaa veebruaris vallandatud sõda Ukraina vastu muutis Rootsi ja Soome poliitikute ja nende ühiskondade arvamust Põhja-Atlandi alliansiga ühinemisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles