OTSE BRÜSSELIST ⟩ Kallas: sellel ülemkogul me sanktsioonides kokkuleppele ei jõua (8)

Evelyn Kaldoja
Copy
Kaja Kallas täna algavale ülemkogule saabumas.
Kaja Kallas täna algavale ülemkogule saabumas. Foto: Emmanuel Dunand / AFP / Scanpix

Kuigi tänane ELi ülemkogu algab Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi videopöördumisega ja liidrite õhtusöögi teemaks on Venemaale agressiooni eest 6. sanktsioonipaketi määramine, kahtleb peaminister Kaja Kallas, kas selle otsuseni täna jõutakse.
 

Täna hommikul Eesti ajakirjanikega Brüsselis kohtudes märkis Kallas, et selle info põhjal, mida ta on kuulnud ülemkogule eelnenud suursaadikute aruteludest, on vaja ootusi juhtida.

«Praegu tundub küll, et seda kokkulepet selle ülemkoguga ei sünni,» prognoosis Kallas. Tema sõnul pole mõtet hakata peaministrite ja presidentide tasemel aega raiskama, kui on juba ette selge, et mõned pole nõus edasi liikuma.

6. sanktsioonipaketi vastaseks on Ungari. Budapestile ei sobi selles sisalduv plaan lõpetada igasugune Vene nafta ostmine, sest sellest rahastab idanaaber oma agressiooni Ukrainas.

Pisut pärast Kallase intervjuud anonüümsuse tingimusel ajakirjanikega suhelnud ELi ametniku sõnul on praegu eesmärgiks jõuda täna õhtul Vene nafta embargo osas poliitilisele kokkuleppele.

Sama ametnik lisas, et see kokkulepe peaks puudutama kaht kolmandikku praegu ELi toodavast naftast ehk seda osa, mis tuuakse laevadel. Alles jääks aga see, mis voolab ühendusse torujuhtmete kaudu - see on võimalik kompromissikoht Ungariga, millest on räägitud juba mitu päeva.

Sama 6. sanktsioonipaketiga arvatakse SWIFT-süsteemist välja Sberbank, keelustatakse veel kolme Vene riigiga seotud meediakanali edastamine ELi territooriumil ja lisatakse uusi Ukrainas sõjakuritegude sooritamisega seotud ametiisikuid sanktsiooninimekirjadesse.

Täna õhtust homseni Brüsselis käiv ülemkogu peaks heaks kiitma ka uue makromajandusliku abipaketi Kiievile. Sisuliselt tähendab see, et ELi maad tagavad laenu, mille Ukraina võtab oma riigi käigus hoidmiseks.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles