Azovstali kaitsjaid võib oodata surmanuhtlus (12)

Copy
Vene sõdurid Azovstali tehase territooriumil.
Vene sõdurid Azovstali tehase territooriumil. Foto: Vene kaitseministeeriumi pressiteenistus/HANDOUT/EPA

Sissepiiratud Mariupoli linnas Azovstali terasetehast kaitsnud ja end Vene väe kätte vangi andnud Ukraina sõdurid võivad silmitsi seista surmanuhtlusega, ütles Moskva-meelsete separatistide ametnik täna.

«Kohus langetab otsuse nende üle,» vahendas Ida-Ukraina isehakanud Donetski Rahvavabariigi (DNR) justiitsministri Juri Sirovatko sõnu uudisteagentuur RIA Novosti.

«Selliste kuritegude eest on meil kõrgeim karistusmäär DNR-is - surmanuhtlus,» sõnas ta.

«Kõik sõjavangid asuvad DNR-i territooriumil,» ütles Sirovatko, lisades, et nende seas on ka umbes 2300 sõdurit Azovstalist.

Sajad Ukraina kaitsjad Aasovi mere kaldal asuvas strateegiliselt tähtsas sadamalinnas Mariupolis andsid mai esimeses pooles alla, olles terasetehase maa-alustes tunnelites pidanud vastupanulahinguid mitu nädalat.

Kiiev on väljendanud soovi vahetada sõdurid välja vangide vahetuse raames Vene sõjavangidega. Samas Moskva on viidanud, et esmalt mõistavad Vene võimud nende üle kohut.

End üles andnud Ukraina võitlejate seas oli ka arvukalt võitlejaid Aasovi pataljonist ehk endisest poolsõjaväelisest omakaitseüksusest, mis oli allutatud Ukraina relvajõudude käsuliinile.

Venemaa nimetab varem paremäärmuslike rühmitustega läbi käinud üksust uusnatside organisatsiooniks.

Laupäeval tehtud telefonikõnes Vene presidendile Vladimir Putinile kutsusid Prantsusmaa ja Saksamaa liidrid Moskvat vabastama Azovstalis võidelnud ukrainlased.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles