ÜRO: Ida- ja Kagu-Aasias konfiskeeriti rekordkogus meth-tablette (1)

Copy
Metamfetamiin. Foto on illustreeriv.
Metamfetamiin. Foto on illustreeriv. Foto: Imago/ScanPix

Ida- ja Kagu-Aasia riikides konfiskeeriti eelmisel aastal rekordiline kogus ehk miljard metamfetamiini tabletti, kui kuritegelikud ühendused kasutasid oma tegevuse laiendamiseks ära Covid-19 pandeemiat ning ebastabiilsust riigipöörde läbi teinud Myanmaris, teatas ÜRO esmaspäeval.

Kagu-Aasia niinimetatud Kuldne kolmnurk on olnud kurikuulus uimastismugeldamise piirkond, kuna nii Myanmari, Laose kui Tai auklikku Šveitsi juustu meenutavad piirid ning kohaliku politsei sageli pea olematu kontroll võimaldavad ebaseaduslike ainete kerget toimetamist üle piiride.

ÜRO uimastite ja kuritegevuse büroo (UNODC) märkis, et korrakaitsjatel õnnestus tabada ligi 172 tonni metamfetamiini, mis on umbes seitse korda suurem kogus kui üle kümne aasta tagasi. Hüppeliselt kasvanud pakkumine on langetanud uimastite tänavahinna nii Tais kui Malaisias kõigi aegade madalamale tasemele.

«Metamfetamiini ja sünteetiliste uimastite kaubanduse maht ja ulatus Ida- ja Kesk-Aasias on vapustav,» ütles UNODCi esindaja Jeremy Douglas avalduses.

Tema sõnul on kuritegelikud ühendused ja relvarühmitused lõiganud tugevat kasu piirkonna poliitilisest ebastabiilsusest ja koroonapandeemiast.

«Organiseeritud kuritegevusel on kõik vajalikud koostisosad olemas, mida nad vajavad oma äri kasvatamiseks,» ütles Douglas, lisades, et neil oli võimalik võtta sihikule tohutud inimmassid, kel oli piisavalt raha kulutada.

UNODCi piirkondlik uimastite analüütik üleilmses SMART-programmis Kavinvadee Suppapongtevasakul ütles, et metamfetamiini kukkunud hinnad muutsid selle palju kättesaadavamaks neile, kes seda varem ei saanud endale lubada.

«Suurenenud tarbimise sotsiaalsed tagajärjed on märkimisväärsed ning tervise- ja kahju vähendamise teenused on jätkuvalt piiratud kõikjal regioonis,» lisas analüütik.

Ehkki meth-tablettide tootmine on plahvatuslikult kasvanud, märkis UNODC siiski kerget langust kristall-metamfetamiini toodangus – 79 tonni, võrreldes 2020. aasta 82 tonniga.

Ent ka see näitaja on võrreldes kümne aasta taguse ajaga tuntavalt suurenenud, moodustades toona konfiskeerituna vähem kui 10 tonni.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles