Saksamaa tagastas Namiibiale laenuna koloniaalajal röövitud artefakte

Copy
PIldil on osa Saksamaa poolt Namibiale tagastatavaid artefakte.
PIldil on osa Saksamaa poolt Namibiale tagastatavaid artefakte. Foto: AFP/SCANPIX

Namiibiasse jõudis esmaspäeval 23 koloniaalvõimu ajal röövitud iidset ehet, tööriista ja muud eset, mille Saksamaa tagastas tähtajatu laenuna.

Artefaktide tagastamine on osa projektist, mille eesmärk on soodustada kahe rahva lähenemist.

«Kõik artefaktid koguti Saksa koloniaalvõimu ajal erinevatest Namiibia kogukondadest,» ütles Namiibia muuseumide ühenduse esinaine Hilma Kautondokwa.

Tema sõnul olid tagastatud esemed röövitud enamasti 1860. aastatest 1890. aastate alguseni. Saksamaale on jäänud veel sadu objekte.

Esemed andis Namiibia rahvusmuuseumile üle Preisi Kultuuripärandi Fondi Saksamaa etnoloogiamuuseum.

Need pandi kohe avalikule näitusele ja on uurimistööks kättesaadavad kohalikele teadlastele.

Mullu mais tunnistas Saksamaa, et pani koloniaalajastul Namiibias toime genotsiidi, ja lubas ohvrite järeltulijaile miljard eurot rahalist toetust.

Aktivistid on pakkumise tõrjunud kui ebapiisava julmuste eest, mis on Namiibia ja Saksamaa suhteid aastakümneid mürgitanud.

Kahekümne kolme artefakti tagastamine toimus pärast kolm aastat kestnud läbirääkimisi Berliini etnoloogiamuuseumi ja Namiibia rahvusmuuseumi vahel.

Namiibia aktivistid on ka küsinud, miks otsustas Saksamaa röövitud esemed laenata, mitte need lihtsalt tagasi anda.

Preisi Kultuuripärandi Fondi president Hermann Parzinger andis «garantii... et need objektid jäävad Namiibiasse».

Artefaktide tagastamine on samm vastuseks Aafrikas aina kasvavatele üleskutsetele, et lääneriigid annaksid oma muuseumidest tagasi koloniaalajal röövitu.

2019. aastal sai Namiibia tagasi piibli ja piitsa, mis kuulusid Saksa koloniaalvõimu vastu võidelnud rahvuskangelasele Hendrik Witbooile.

Läinud aastal toimetas Saksamaa Namiibiasse koljud, luud ja inimsäilmed, mis oli tollal toodud Berliini «teaduslikeks» katseteks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles