Kokkulepe sündis: EL keelas valdava osa Vene naftaimpordist (9)

Copy
Esiplaanil Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Charles Michel, taamal vasakul Eesti peaminister Kaja Kallas.
Esiplaanil Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Charles Michel, taamal vasakul Eesti peaminister Kaja Kallas. Foto: Olivier Hoslet/Epa/Scanpix

Euroopa Liidu juhid toetasid esmaspäeval valdava osa Vene naftaimpordi keelamist vastavalt Ungariga sõlmitud kompromissleppele, millega karistatakse Moskvat sõja eest Ukrainas, ütles Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Charles Michel.

27-liikmeline blokk on nädalaid vaielnud Venemaa naftale kavandatud täieliku embargo üle, seistes silmitsi Ungari peaministri Viktor Orbáni kangekaelse vastupanuga.

Brüsselis kohtunud ELi juhid sõlmisid kompromisskokkuleppe, lubades jätkata tarneid torujuhtme kaudu pärast seda, kui Budapest hoiatas, et täielik keeld hävitab tema majanduse.

«On lepitud kokku keelata Venemaa nafta eksport ELi. See hõlmab kohe enam kui kaht kolmandikku Venemaalt imporditavast naftast, kärpides selle sõjamasina tohutut rahastamisallikat,» kirjutas Michel Twitteris Brüsseli tippkohtumise ajal. «Maksimaalne surve Venemaale sõja lõpetamiseks.»

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ütles, et see samm kärbib aasta lõpuks sisuliselt umbes 90 protsenti naftaimpordist Venemaalt ELi, kuna Saksamaa ja Poola on lubanud loobuda tarnetest torujuhtme kaudu oma territooriumile.

Vaidlus kuuenda sanktsioonipaketi üle on kõigutanud Euroopa ühtsust seoses Kremli rünnakuga Ukrainale.

Hoolimata Ungari vastuseisust tulenevale lüngale embargos, on kuues sanktsioonide voor üks rängemaid, mida EL on seni heaks kiitnud.

Micheli sõnul hõlmab see ka Venemaa suurima panga Sberbanki lahtiühendamist üleilmsest SWIFT-süsteemist, kolme riikliku ringhäälinguorganisatsiooni keelustamist ja sõjakuritegudes süüdistatavate isikute musta nimekirja kandmist.

Ühtlasi lepiti Brüsselis kokku üheksa miljardi euro eraldamises Ukrainale, et toetada selle majandust Venemaa invasiooni tingimustes, teatas märkis Michel.

Enne kui ELi juhid otsusele jõudsid, kutsus Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi üles naftaembargole ning nimetas seda sanktsioonipaketi võtmeküsimuseks.

«Usun, et Euroopa peab igal juhul loobuma Venemaa naftast ja naftatoodetest, sest see puudutab eurooplaste endi sõltumatust Venemaa energiast,» rääkis Zelenskõi videopöördumises.

Holland ja Taani peaksid teisipäeval lisanduma nende ELi riikide hulka, kelle gaasitarned Venemaalt peatuvad, kuna nad keelduvad Gazpromile gaasi eest rublades maksmast.

Samal ajal on Vene väed saavutanud Donbassis lisaedu, lähenedes muuhulgas Sjeverodonetski kesklinnale.

«Sjeverodonetskis on olukord nii keeruline, kui olla saab,» ütles Luhanski oblasti kubernet Serhi Haidai Telegramis, lisades, et kogu piirkonnas käib pidev pommitamine ning rünnatakse nii õhust, suurtükiväega kui ka tankidega.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles