Haagis kohtuvad Venemaa Ukraina-invasiooni sõjaroimade uurijad

BNS
Copy
Esiplaanil Rahvusvahelise Kriminaalkohtu (ICC) prokurör Karim Khan Ukrainas.
Esiplaanil Rahvusvahelise Kriminaalkohtu (ICC) prokurör Karim Khan Ukrainas. Foto: FADEL SENNA / AFP / Scanpix

Venemaa Ukraina-invasiooni sõjakuritegusid uurivate riikide esindajad kohtuvad täna Haagis eesmärgiga tuua süüdlased kohtu ette.

Koordinatsioonikoosolekust Euroopa Liidu kriminaalõigusalase koostöö ametis Eurojust võtavad osa ühise uurimismeeskonna liikmed ja Rahvusvahelise Kriminaalkohtu (ICC) prokurör Karim Khan.

Ukrainale kallale tunginud Venemaa vägesid süüdistatakse tsiviilelanike tapmises Kiievi Butša eeslinnas ning korduvates rünnakutes tsiviiltaristule, seal hulgas haiglatele ja sadadele inimestele varjupaika pakkunud teatrile sissepiiratud Mariupolis.

Associated Pressi andmetel sai 16. märtsi pommirünnakus teatrihoonele surma ligi 600 inimest.

Ukrainast, Leedust ja Poolast koosnev ühine uurimismeeskond loodi märtsi lõpus, mõni nädal hiljem alustas ICC Ukrainas sõjakuritegude uurimist. Khan on käinud Ukrainas, seal hulgas Butšas ja uurimisrühm on riigis tõendedi kogumas.

Haagi kohtumisest võtab osa ka Ukraina peaprokurör Irõna Venediktova, kelle ametkond on avanud üle 8000 sõjaga seotud juurdluse ja tuvastanud üle 500 kahtlusaluse, kelle hulgas on Vene ministreid, sõjaväejuhte ja propagandiste.

Eelmisel nädalal mõisteti esimene Vene sõdur relvitu Ukraina tsiviilelaniku tapmise eest eluks ajaks vangi.

Venemaa ei ole ühtki julmust Ukrainas omaks võtnud. Mai algul ütles kaitseministeerium, et Ukrainas ei ole ühelegi tsiviilisikule saanud osaks vägivalda Vene sõjaväe poolt.

Analüütikud hoiatavad, et kohtupidamine on pikk ja keeruline protsess.

Oma juurdlustega on algust teinud paljude teiste riikide nagu Poola, Saksa, Leedu, Läti,Eesti, Prantsuse, Slovakkia, Rootsi, Norra ja Šveitsi prokuratuurid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles