Ukraina on tuvastanud Donbassis mitu tuhat sõjakuritegu (1)

Copy
Sõjakuritegude uurija Harkivi oblastis.
Sõjakuritegude uurija Harkivi oblastis. Foto: IVAN ALVARADO/REUTERS/Scanpix

Ukraina on tuvastanud Donbassis, kus Vene väed on pealetungil, mitu tuhat arvatavat sõjakuriteo juhtumit, ütles täna Ukraina peaprokurör.

«Loomulikult oleme alustanud mitu tuhat menetlust seoses sellega, mida me Donbassis näeme,» ütles peaprokurör Irõna Venediktova pressikonverentsil Haagis, kus ta kohtus oma rahvusvaheliste ametikaaslastega.

«Kui räägime sõjakuritegudest, puudutab see võimalikku inimeste minematoimetamist, oleme alustanud mitu menetlust seoses laste ja täiskasvanute võimaliku toimetamisega Vene Föderatsiooni eri osadesse,» lausus ta.

«Seejärel saame loomulikult rääkida inimeste piinamisest, tsiviilelanike tapmisest ja tsiviiltaristu hävitamisest,» sõnas Venediktova.

Ukraina võimudel ei ole Donbassis ligipääsu Vene kontrolli all olevatele aladele, kuid intervjueeritud on evakueerituid ja sõjavange, ütles Venediktova pressikonverentsil ELi justiitsameti Eurojust peakorteris.

Kokku on Ukraina alates Vene invasiooni algusest 24. veebruaril tuvastanud 15 000 sõjakuritegude juhtumit, lisas ta.

Peaprokuröri sõnul on tuvastatud 600 inimest, keda kahtlustatakse «aluskuriteos», agressioonis, nende seas Vene Föderatsiooni kõrgetasemelised sõjaväeametnikud, poliitikud ja propagandaagendid.

Pea 80 kahtlusalust on tuvastatud seoses arvatavate sõjakuritegudega, mis on aset leidnud Ukraina territooriumil, lisas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles