Eksperdid: Soomele ja Rootsile annaks NATO-taju kätte kiire välismissioonidel osalemine

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Rootsi kaitseväe Gotlandi rügemendi sõdurid maskeerivad soomukit õppusel Visby lähistel mai keskel. 
Rootsi kaitseväe Gotlandi rügemendi sõdurid maskeerivad soomukit õppusel Visby lähistel mai keskel. Foto: JONATHAN NACKSTRAND/AFP/Scanpix

NATOsse teel olevad Soome ja Rootsi on küll teinud alliansiga tihedat koostööd, kuid üleminek rahvuslikult tasandilt ühisele operatiivplaneerimisele võib osutuda suuremaks mõttemallimuutuseks, kui praegu eeldatakse.

Nii Läänemere põhja- kui ka lääneservas on seni NATOga liitumise arutelu keerelnud vaid selle ümber, kas allianssi astuda. Nüüd, kui avaldused selleks said esitatud, on Rootsi ja Soome jaoks keskne liitumisprotsessi kiirus, kuid sisuliselt pole seni vähemalt avalikkuses kuigi palju kõneldud sellest, mida sõjalisse liitu kuulumine praktikas tähendab.

Mõttekoja Atlantic Council Põhja-Euroopa direktori ja Rootsi Kaitseassotsiatsiooni (AFF) peasekretäri Anna Wieslanderi sõnul on Soome ja Rootsi relvajõud tänu osalemisele NATO rahupartnerlusprogrammis ja ühistele õppustele alliansi standarditele vastavad ja koostalitlusvõimelised, kuid sõjaväeline juhtimine on siiski ennekõike rahvuslik ning kummagi riigi puhul oma eripäradega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles