Erdoğan ähvardas sõjalise pealetungiga Põhja-Süüriasse

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: Adem Altan / AFP / Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan hoiatas kolmapäeval taas sõjalise pealetungiga Põhja-Süürias, mis oleks tema sõnul suunatud kurdi võitlejate vastu, keda ta peab terroristideks.

«Astume järgmise sammu 30-kilomeetrise turvatsooni loomisel oma lõunapiiril. Puhastame Tell Rifati ja Mambiji,» ütles ta, viidates kahele linnale Süüria põhjaosas.

Erdoğani sõnul liigub pealetung seejärel «samm-sammult teistesse piirkondadesse».

Türgi riigipea on ähvardanud alustada operatsiooni Kurdistani Töölispartei (PKK) võitlejate vastu juba nädal aega. Samuti on tema sihikul Süüria kurdide ühendus Rahvakaitseüksused (YPG), mida Türgi peab PKK haruks.

«Saame näha, kes toetab Türgi legitiimseid julgeolekuoperatsioone ja kes proovib neile vastu seista,» lausus Erdoğan.

Nädalavahetusel ütles ta, et Türgi ei oota enne operatsiooni alustamist Ühendriikide luba.

Washington hoiatas läinud nädalal Türgit sõjalise operatsiooni käivitamise eest, märkides, et see õõnestaks regionaalset stabiilsust ja seaks ohtu piirkonnas teenivad USA väed.

Erdoğan ütles teisipäeval Vene riigipeale Vladimir Putinile, et 2019. aastal sõlmitud lepe kahe riigi vahel lubab turvatsooni kehtestamist Türgi-Süüria piirialal.

Erdoğan on avaldanud viimasel ajal vastuseisu ka Soome ja Rootsi taotlusele liituda NATO-ga, heites neile ette leebust kurdi mässuliste suhtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles