Ukraina sõda võib tuua relvade salakaubitsemise kasvu

Copy
Poolautomaatvintpüssid.
Poolautomaatvintpüssid. Foto: Patrick T. Fallon/AFP/Scanpix

Paljud Ukrainale saadetavad relvad jõuavad lõpuks Euroopas ja mujal kurjategijate kätte, hoiatas Interpoli juht.

«Relvade kõrge kättesaadavus praeguse konflikti ajal toob kaasa ebaseaduslike relvade leviku konfliktijärgses faasis,» ütles Interpoli peasekretär Juergen Stock täna.

See annab tema sõnul võimaluse organiseeritud kuritegelikele rühmitustele, mis on muutunud oma tegevuselt üha globaalsemaks ning on võimelised ära kasutama Venemaa viimase kolme kuu rünnakutest tekkinud kaost.

«See tuleb, ma ei kahtle... Kurjategijad on sellele keskendumas juba praegu, kui me siin räägime,» ütles Stock angloameerika pressiühingule Pariisis.

Kiievi lääneliitlased on saatnud Ukrainale juba mitu tonni sõjalist riistvara.

«Isegi sõjaväes kasutatavad relvad, raskerelvad, on kriminaalturul saadaval,» hoiatas Stock.

«Me juba julgustame liikmesriike, meil on relvadealase teabe jagamise andmebaas, neid andmebaase kasutama, sest ükski piirkond ega riik ei saa sellega eraldi tegeleda,» ütles ta.

«Kurjategijad, kellest ma räägin, tegutsevad globaalselt, nii et neid relvi vahetatakse üle kontinentide,» rõhutas Stock.

Stock lisas, et Ukraina konflikt on toonud kaasa ka laiaulatuslikud väetisevargused ja põllumajanduskemikaalide võltsimise, kuna need kaubad on muutunud järjest väärtuslikumaks.

«Kütusehinna tõus on kaasa toonud ka kütusevarguste tõusu Euroopas ja teistes piirkondades,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles