INTERVJUU Kreeka president: Venemaal ja Türgil on sarnased revisionistlikud eesmärgid

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Kreeka presidendi Katerína Sakellaropoúlou sõnul rikub sõda Ukrainas brutaalselt ja julmalt igasugust arusaama õiglusest. 
Kreeka presidendi Katerína Sakellaropoúlou sõnul rikub sõda Ukrainas brutaalselt ja julmalt igasugust arusaama õiglusest. Foto: Mihkel Maripuu

Kreeka ja Venemaa tihedate kultuuri-, usu- ja ajaloosidemete tõttu ei mõista hellenid ehk Kremli tegevust nii teravalt hukka kui teised eurooplased, kuid Ukraina sõjaõudused on paljude meelt muutnud, lausus Kreeka president Katerína Sakellaropoúlou.

Eesti ja Kreeka diplomaatiliste suhete sõlmimise sajandast aastapäevast tõukuva visiidi käigus Postimehele antud usutluses rõhutas Sakellaropoúlou, et Ateenas valitseb suur mõistmine Ukraina kannatuste suhtes, sest Venemaa algatatud sõda meenutas Kreekale peaaegu poole sajandi tagust Türgi sissetungi Küprosele.

Sõda Ukrainas on andnud hoobi kogu Euroopa turvatundele. Kui palju see on muutnud Kreekas vaadet julgeolekuolukorrale?

Kreeka on alates esimesest päevast, mil Venemaa tungis Ukrainasse ja puhkes see endiselt jätkuv brutaalne sõda, mis kestab muutumatu intensiivsusega, ilma et lähivaates paistaks vaherahu väljavaadet, avaldanud toetust Ukrainale, osalenud täielikult Euroopa Liidu kehtestatud sanktsioonides Venemaale ja pakkunud nii humanitaarabi kui ka kaitsetoetust. Ja samuti majutanud tuhandeid põgenikke, kes olid sunnitud kodu jätma.

Sõda Ukrainas rikub brutaalselt ja julmalt igasugust arusaama õiglusest ning on vastuolus kõigi põhimõtete ja väärtustega, mille nimel oleme kõik võidelnud alates Teise maailmasõja lõpust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles