NBA-s on nüüd pool peatreenereist mustanahalised (1)

Copy
Golden State Warriorsi abitreener Mike Brown, kes läheb uuel hooajal Sacramento Kingsi peatreeneriks.
Golden State Warriorsi abitreener Mike Brown, kes läheb uuel hooajal Sacramento Kingsi peatreeneriks. Foto: John G. Mabangolo / EPA / Scanpix

Põhja-Ameerika korvpalliliigas NBA on iga-aastane rituaal, kus meeskonnad vahetavad peatreenereid ja pakutakse välja kandidaate, kes võiks seda ametit täita ning nagu viimastel aastatel kombeks, on nimekirjades pea alati mustanahalisi, kirjutas The Associated Press neljapäeval.

Üks sellistest on Nigeeria päritolu Ime Udoka, kes oli viis aastat silmapaistev kandidaat, kuid ei saanud siiski tööd. Lõpuks andis talle võimaluse Boston Celtics ja oma esimesel aastal juhtis ta tiimi finaalseeriasse.

«Ma ei saa ausalt öeldes aru, miks see nii kaua võttis,» ütles Celticsi kaitsja Jaylen Brown.

Udoka värbamine Celticsilt, mis läheb neljapäeval NBA finaalis Golden State Warriorsi vastu, oli osa peatreenerite mitmekesisuse mõttes murrangulisest aastast.

Viimasel 12 kuul on mustanahaliste kandidaatidega täidetud kaheksa peatreeneri kohta, mis tähendab, et esimest korda on mustanahaline peatreener pooltel meeskondadel – 15 tiimil 30-st.

«See on oluline,» ütles Golden State'i abitreener Mike Brown, üks kaheksast värvatust, kes läheb hooaja lõppedes juhtima Sacramento Kingsi.

«Kui minu poeg, ja ta saab varsti ka oma esimese poja, panevad teleka käima ja näevad endasarnaseid inimesi juhtimas pingilt NBA tiime, võib see inspireeriv olla,» sõnas ta.

«Minu jaoks on tõrviku kandmine ja selle järgmisele põlvkonnale üle andmine miski, millest ma sageli mõtlen. Mitte ainult oma pere, vaid ka teiste jaoks.»

Möödunud on pea 60 aastat sellest kui Bill Russellist sai esimene mustanahaline peatreener NBA-s. Russell võttis 1966./1967. aasta hooajal vastu mängija-peatreeneri koha Celticsis ja juhtis meeskonna järgmisel aastal meistritiitlini.

Alates Russelli värbamisest on NBA-s olnud umbkaudu 260 erinevat peatreenerit, kui välja jätta lühiajalised kohusetäitjad, ja neist kolmandik on olnud mustanahalised. Mustanahalised peatreenerid ei ole aga valdavalt püsinud ametikohal üle kolme aasta ega saanud teist võimalust meeskonda juhtida.

NBA-s nähtavad arvud on aga kaugelt kõrgemad kui teistes USA kõrgliigades. Nii näiteks on ameerika jalgpalliliigas NFL vaid kolm mustanahalist peatreenerit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles