INTERVJUU Ameerika suursaadik: Lukašenka kardab oma rahvast

Rachel Kaare Juudas
Copy
Suurem osa valgevenelastest, olenemata nende poliitilistest vaadetest, on pikalt vastu seisnud ideele, et Valgevene peaks agressioonis osalema, ütleb ​Ameerika Ühendriikide Valgevene eriesindaja Julie D. Fisher. 
Suurem osa valgevenelastest, olenemata nende poliitilistest vaadetest, on pikalt vastu seisnud ideele, et Valgevene peaks agressioonis osalema, ütleb ​Ameerika Ühendriikide Valgevene eriesindaja Julie D. Fisher. Foto: Kevin Dietsch/AFP/Scanpix

Ameerika Ühendriikidele läheb korda Valgevene elanike soov sarnaselt ukrainlastega oma saatuse üle ise otsustada, kuigi Aljaksandr Lukašenka püüab sidemeid läänega katkestada, ütles Ameerika Ühendriikide Valgevene eriesindaja, suursaadik Julie D. Fisher Tallinnas intervjuus Postimehele.

Valgevene suursaadikuks ametisse vannutamisel kõnelesite senatis lootusest tihedale koostööle läänemeelsete valgevenelastega riigis kohapeal. Kuidas Lukašenka määratud sanktsioonide tõttu Leedust töötamine teie prioriteete muutnud on (Fisher oli sunnitud 2020. aastal Valgevene võimude otsuse tõttu riigist lahkuma ja jätkab 2021. aasta oktoobrist tööd USA Valgevene eriesindajana Leedust – toim)?

Mind vannutati ametisse peaaegu kaks aastat tagasi, tegemist oli teise ajastu ja ajaga, mil meil oli veel palju lootusi. Ameerika Ühendriikidel ning meie liitlastel oli [Valgevenes] 2020. aastal toimunud valimiste läbiviimise ja valimistulemuste suhtes omad lootused, millisel viisil Valgevene häält võidaks kuulda ja tähele panna.

Ilmselgelt oli Lukašenkal oma plaan ning ta lõpetas mitmes aspektis läänega suhestumise, tuues valgevenelaste ellu vägivalla ja repressioonid. Sel hetkel oli meie ülesanne, eriti Ameerika Ühendriikides, vastavalt olukorrale muuta oma lähenemist.

Kuigi minu algne eesmärk ei olnud tegeleda Valgevene teemadega Leedust, on tegemist meile tähtsa regiooniga. Saata Ameerika suursaadik Valgevene riiki esimest korda [pärast sanktsioone] 2008. aastast oli meile tähtis. Ameeriklastele läheb korda, et valgevenelased fundamentaalsete vabaduste poole püüdlevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles