Kanada kompenseeris siksika hõimule osaks saanud ülekohtu (1)

Copy
Siksika Nioksskaistamik hõimu pealik Ouray Crowfoot.
Siksika Nioksskaistamik hõimu pealik Ouray Crowfoot. Foto: Todd Korol / Reuters / Scanpix

Kanada peaminister Justin Trudeau allkirjastas eile kokkuleppe, et kompenseerida 1,3 miljardi Kanada dollari (962 miljoni euro) eest siksika hõimu sajanditagune maanõue.

«Oleme täna kogunenud, et parandada minevikus tehtud viga,» ütles Trudeau pidulikul allkirjatseremoonial.

Valitsus võttis 1910. aastal Alberta osariigis siksika rahvalt (tuntud ka Blackfooti, «mustjalgsete» nime all) ära ligi poole neile kuulunud maast, et seda arendada ja asunikele müüa.

Maa võeti ära vaatamata sellele, et 30 aastat varem oli see 46 000 hektari ulatuses lepinguga sealsele kogukonnale lubatud.

Tegemist on ühe suurima kompensatsiooniga põliselanikele, mida Kanada riik on ammuste tegude eest otsustanud välja maksta.

«Meie eluviis on täielikult muutunud. See ei saa olema kunagi sama, mis enne,» möönis siksika hõimu pealik Ouray Crowfoot. 

Pealik Crowfoot lisas, et siksikad on vastupidavad ja nüüd algab nende jaoks uus ajastu.

«Kanada peab lõpetama sõna 'lepitus' kasutamise, sest lepitus ei muuda ajalugu ega meie riiki täiesti ühtseks,» lausu Crowfoot. 

«Kuidas näeks meie koostöö välja, kuna ma ei saa kutsuda peaminister [Trudeaud] oma sõbraks? Ma ei kutsu teda oma vaenlaseks,» selgitas siksikade pealik. 

Põlisrahvaste suhete minister Marc Miller märkis, et siksika rahvas kaotas võimaluse saada osa nendel maadel loodud rikkusest ja kaotas samuti juurdepääsu paljudele pühapaikadele.

«Kuigi see kokkulepe ei muuda minevikus toimunut, loodame siiski, et see annab parema ja helgema tuleviku järgnevatele põlvkondadele,» lisas Miller. 

Siksika hõim on taaselustamas oma kultuuri, näiteks muudeti kohalikud teeviidad kakskeelseks. 

Kompensatsiooni kasutatakse kooli- ja tervishoiusüsteemi rahastamiseks ja kohaliku politseiameti loomiseks. Iga siksika saab isiklikult 20 000 tuhat Kanada dollarit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles