VÕIMUKRIIS ⟩ Rootsi sotsid sidusid valitsuse püsimise siseministri umbusaldamisega

Postimees
Copy
Rootsi peaminister Magdalena Andersson lubas tagasi astuda, kui parlament peaks tuleva nädala alguses toimuval hääletusel avaldama umbusaldust sotside vähemusvalitsuse justiits- ja siseministrile Morgan Johanssonile.
Rootsi peaminister Magdalena Andersson lubas tagasi astuda, kui parlament peaks tuleva nädala alguses toimuval hääletusel avaldama umbusaldust sotside vähemusvalitsuse justiits- ja siseministrile Morgan Johanssonile. Foto: John Thys / AFP / Scanpix

Rootsi sotsiaaldemokraadist peaminister Magdalena Andersson lubab tagasi astuda, kui paremäärmuslike Rootsi Demokraatide algatatud umbusaldusavaldus justiits- ja siseministrile Morgan Johanssonile peaks teisipäeval toimuval hääletusel läbi minema. See jätaks Rootsi umbes kolm kuud enne korralisi valimisi valitsuseta.

Lisaks Rootsi Demokraatidele (SD) toetavad Johanssonile umbusalduse avaldamist paremerakonnad Moderaadid, Kristlikud Demokraadid ja Liberaalid. Siseministri tagandamiseks on tarvis 349-liikmelises parlamendis enamust ehk 175 häält. Neljal erakonnal on koos 174 saadikut, kui varem SD ridadesse kuulnud, kuid nüüdne parteitu Roger Richthoff hääletab koos nendega.

Parlamendis sadat kohta omavate sotside vähemusvalitsuse saatus võib sõltuda aga veel teisestki parteitust saadikust, varasemast Vasakpartei liikmest Amineh Kakabaveh’st, kes seni on olnud valitsuse poolel.

Rootsi Demokraatide fraktsiooni juht Henrik Vinge põhjendas eile Johanssonile umbusaldusavalduse esitamist sellega, et minister pole suutnud ohjata jõugukuritegevust.

Hiljem peetud pressikonverentsil sidus peaminister Magdalena Andersson opositsiooni umbusaldusavaldust Johanssonile valitsuse püsimisega.

«Kui see läheb nii, siis ma astun tagasi,» lausus Andersson, viidates Johanssoni tagandamise võimalusele. «Kui justiitsminister tagandatakse poliitilistel põhjustel, siis tagandatakse kogu valitsus. Opositsioon peab võtma vastutuse. Me ei ole olukorras, kus mängida poliitilisi mänge. See on päriselt ohtlik.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles