USA mälestab 1989. aasta Tiananmeni väljaku vapraid meeleavaldajaid

Copy
Tiananmeni väljaku veresauna mälestusüritus 3. juunil Washingtonis, kuhu kogunenud meenutasid 33 aastat tagasi Hiina sõdurite käe läbi hukkunud inimesi.
Tiananmeni väljaku veresauna mälestusüritus 3. juunil Washingtonis, kuhu kogunenud meenutasid 33 aastat tagasi Hiina sõdurite käe läbi hukkunud inimesi. Foto: Nicholas Kamm / AFP / Scanpix

USA välisminister Antony Blinken mälestas demokraatiameelseid üliõpilastest meeleavaldajaid, kelle Hiina sõdurid 33 aasta eest Pekingis Tiananmeni väljakul tapsid.

«Neid vapraid isikuid ei unustata,» ütles Blinken.

Minister rääkis pärast teateid Hongkongist, kus politsei sulges reedel osi pargist, kuhu iga-aastaselt tulid inimesed pidama süüdatud küünaldega mälestusteenistusi, et meenutada 1989. aasta verise mahasurumise ohvreid. Toona surusid sõjaväelased veriselt maha rahumeelse meeleavalduse, millega nõuti poliitilisi ja majanduslikke reforme.

Blinkeni sõnul ei jääda vaiki ning jätkatakse Hiina julmuste ning inimõigusrikkumiste välja toomist ning üleskutseid punavõime selle eest ka vastutusele võtta, pidades sellega silmas nii vägivalda Hongkongis, Xinjiangi uiguuri provintsis kui ka Tiibetis.

«Hiina rahvale ja neile, kes jätkavad ebaõigluse vastu astumist ning püüdlevad vabaduse poole, me ei unusta 4. juunit,» lausus Blinken.

Hiina on keelanud Taevase rahu väljaku sündmuste avalikult mälestamise.

Seni vaadati poolautonoomses Hongkongis massilistele mälestuskogunemistele läbi sõrmede, ent kahe aasta eest Pekingi kehtestatud karm julgeolekuseadus muutis olukorda. Praeguseks on Tiananmeni aastapäeva tähistamine läinud põranda alla.

Läidetud küünaldega mälestusüritusi peetakse üle ilma laupäeval, et meenutada aastate tagust veretööd, milles hukkus teadmata arv rahumeelseid inimesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles