Litvinenko mõrva peamine kahtlusalune Kovtun suri koroonasse

Copy
Litvinenko mõrva peamine kahtlusalune Dmitri Kovtun 24. novembril 2006.
Litvinenko mõrva peamine kahtlusalune Dmitri Kovtun 24. novembril 2006. Foto: Ehho Moskvõ/Reuters/Scanpix

Endise Vene agendi Aleksandr Litvinenko mõrva peamine kahtlusalune Dmitri Kovtun suri pärast nakatumist koroonasse, teatas laupäeval teine kahtlusalune, riigiduuma saadik Andrei Lugovoi.

«Kurvad uudised. Minu lähedane ja ustav sõber Dmitri Kovtun suri ootamatult pärast rasket haigust, mis oli seotud koroonanakkusega,» ütles Lugovoi, keda samuti süüdistatakse seotuses Litvinenko mõrvaga 2006. aastal Suurbritannias.

«See on kohutav ja asendamatu kaotus,» ütles Lugovoi avalduses.

Uudisteagentuur TASS teatas viitega Kovtunile lähedasele isikule, et ta suri Moskva haiglas.

Euroopa kõrgeima inimõiguskohtu septembrikuise otsuse kohaselt oli Venemaa vastutav Litvinenko tapmise eest Londonis. Moskva eitas seda.

Strasbourg'is baseeruva Euroopa Inimõiguskohtu teatel on esmapilgul põhjust arvata, et Lugovoi ja Kovtun tegutsesid «Vene võimude suunamisel või kontrollimisel».

Briti võimude sõnul suri Litvinenko pärast seda, kui ta jõi hotellis teed, kuhu oli lisatud radioaktiivset poloonium-210 isotoopi. See juhtum halvendas Londoni ja Moskva suhteid.

Briti politsei tuvastas Lugovoi ja ärimees Kovtuni peamiste kahtlusalustena. Nad kohtusid Litvinenkoga Londoni kesklinna hotellis.

Katsed neid kohtumõistmiseks Suurbritanniale välja anda aga ebaõnnestusid. Mõlemad mehed eitasid süüd. Lugovoid kaitses ka saadikupuutumatus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles