Valitsuskriisi künnisel Rootsi peaminister kritiseeris karmilt mõõdukate juhti

Copy
Rootsi peaminister Magdalena Andersson (paremal) ja mõõdukate juht Ulf Kristersson.
Rootsi peaminister Magdalena Andersson (paremal) ja mõõdukate juht Ulf Kristersson. Foto: Henrik Montgomery/EPA/Scanpix

Rootsi peaminister Magdalena Andersson kritiseeris karmisõnaliselt opositsiooni kuuluvate mõõdukate esimeest Ulf Kristerssoni, leides, et too on petnud NATO-liikmesuse protsessi osas antud lubadust.

Rootsi on valitsuskriisi künnisel, kuna sotsiaaldemokraadist justiitsministri Morgan Johanssoni vastu on plaanis korraldada teisipäeval umbusaldushääletus.

Peaminister Andersson on lubanud tagasi astuda, kui tema parteikaaslast Johanssoni umbusaldatakse.

Seega on ohus kogu valitsuse tulevik.

Ettepaneku umbusaldushääletuseks tegid Rootsi Demokraadid, kuid suurim opositsioonipartei Mõõdukas Koalitsioonipartei ning liberaalid ja kristlikud demokraadid on lubanud seda toetada. Mõõdukate otsus vihastas Anderssoni, kelle sõnul on Kristersson tegutsenud Rootsi huvide vastu.

«Tuleb öelda, et olen väga pettunud Ulf Kristerssonis ja selles, kuidas ta on selles olukorras käitunud. Ta seisis vaid mõni nädal tagasi minu kõrval pressikonverentsil ja ütles, et me üheskoos juhime Rootsi läbi selle raske protsessi,» ütles Andersson. «Seejärel ta sööb sõnu – mitte ainult minule, vaid kogu rootsi rahvale. See on Rootsile äärmiselt kahetsusväärne ja halb asi.»

Rootsi esitas mais koos Soomega taotluse astuda NATOsse. Mõõdukad olid toetanud sellist sammu juba pikka aega, kuid ka NATO suhtes tõrksad sotsiaaldemokraadid asusid seda kevadel toetama.

Andersson ei võtnud Kristerssoni laupäeval kaasa Stockholmis visiidil olevale USA sõjalaevale USS Kearsarge. Laev osaleb pühapäeval algaval õppusel Baltops 22.

«Kristersson ei ole sobiv kandidaat täna siin olemiseks,» ütles Andersson.

Kristerssoni asemel tuli koos Anderssoniga sõjalaeva külastama Keskpartei liider Annie Lööf. Keskpartei teatas reedel, et ei toeta umbusaldushääletust Johanssoni vastu, kuigi ühineb kriitikaga ministri aadressil. Lööfi sõnul peab ta umbusaldushääletust poliitiliseks mänguks.

Laupäeval rõhutas Lööf koostöö tähtsust.

«Maailma pilgud on koondunud meile, nii selle õppuse kui NATO-protsessi tõttu. Seetõttu on tähtis, et kõik liidrid tegutseksid vastutustundlikult, nii valitsuses kui opositsioonis,» ütles Lööf.

Justiitsminister Johanssoni umbusaldushääletuse taustal on Rootsis sel aastal aset leidnud mitu tulistamisjuhtu, samuti ulatuslikud rahutused lihavõttepühade ajal. Opositsiooni arvates ei ole justiitsminister oma ülesannete kõrgusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles