USA tippkindral avaldas Stockholmis toetust Soome ja Rootsi NATO-pürgimustele

Copy
Rootsi peaminister Magdalena Andersson ja USA staabiülemate ühendkomitee esimees kindral Mark Milley dessantlaeva USS Kearsarge pardal.
Rootsi peaminister Magdalena Andersson ja USA staabiülemate ühendkomitee esimees kindral Mark Milley dessantlaeva USS Kearsarge pardal. Foto: Fredrik Persson/EPA/Scanpix

USA tippkindral Mark Milley ütles laupäeval, et Ühendriigid on võtnud kindlalt nõuks toetada Rootsit ja Soomet nende püüdluses NATO liikmesuse poole.

Tema avaldusele andis kaalu külaskäik dessantalusele USS Kearsarge, millest sai suurim Ühendriikide sõjalaev, mis kunagi Stockholmis randunud.

«Meile, Ühendriikidele, ja teistele NATO maadele on oluline neil õppustel näidata solidaarsust nii Soome kui Rootsiga,» ütles Milley pressikonverentsil Rootsi peaministri Magdalena Anderssoniga enne alliansi iga-aastaseid manöövreid Läänemerel.

5.-17. juunini toimuv mereväeõppus «BALTOPS 22», milles osalevad 14 NATO riiki ning Rootsi ja Soome, toimub sel aastal Venemaa sissetungi taustal Ukrainasse.

Venemaa invasioon ajendas kaht Põhjamaad muutma aastakümneid kestnud sõjalise mitteühinemise poliitikat ja taotlema NATO liikmesust.

Dessantlaeva USS Kearsarge kohalolek Stockholmis «näitab pühendumust ühisele eesmärgile reeglitepõhises rahvusvahelises korras, põhimõttele, et suured riigid ei saa karistamatult väikestesse riikidesse tungida», ütles USA staabiülemate ühendkomitee esimees Milley.

Anderssoni sõnul aga on asjaolu, et Rootsi pealinnas viibib muljetavaldav 250 meetri pikkune laev, mille pardal on palju helikoptereid ja umbes 1200 merejalaväelast, «konkreetne väljendus USA toetusest ja ka väga tugev poliitiline signaal ajaloo kriitilisel hetkel».

«See näitab ka, et julgeolekutagatistele, millest president Biden väga otsekoheselt rääkis, kui mina ja president (Sauli) Niinistö teda Valges Majas külastasime, järgnevad tegelikult ka konkreetsed sammud,» lisas Rootsi peaminister, kes koos Soome presidendi Niinistöga kohtus Bideniga Washingtonis 19. mail.

«Me oleme väga, väga tänulikud sellise toetuse eest,» tõdes Andersson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles