Filipiinide vulkaanipurse sundis inimesi evakueeruma

Copy
Filipiinidel aktiveerus Bulusani vulkaan.
Filipiinidel aktiveerus Bulusani vulkaan. Foto: Karlyn Dupan Hamor / AP / Scanpix

Filipiinide idaosas paiskas vulkaan pühapäeval üles suure tuha- ja aurupilve, sundides inimesi tuhaga kattunud asulatest evakueeruma, ning võimud hoiatavad edasiste võimalike pursete eest.

Bulusani vulkaan Sorsogoni provintsis aktiveerus ning purse kestis umbes 17 minutit, saates ploomihalli tuha vähemalt kilomeetri kõrgusele, kinnitas Filipiinide Vulkanoloogia ja Seismoloogia Instituut.

«Toimus Bulusani vulkaani purse, mis tähendab, et plahvatuse põhjustas kraatri all olnud keev vesi,» vahendas instituudi juht Renato Solidum raadiole DZBB.

Insituudi väitel mõjutas tuhk Sorsogoni provintsi kahte asulat umbes 500 kilomeetrit pealinnast Manilast lõunas. Vigastatute kohta teated puuduvad.

Võimuesindajate kinnitusel evakueeritakse esmajärjekorras vanemaealisi elanikke ning neid, kellel on astma.

Manila lennujaama kinnitusel pole vulkaanipurse seni sundinud lende ära jätma, kuid piloodid, kes sellest piirkonnast mööduvad, on saanud hoiatuse.

Nelja kilomeetri raadiuses ümber vulkaani on liikumine keelatud ning orgudes ja jõgede ääres elavad inimesed on saanud hoiatuse olla tugevate vihmasadude puhul valmis mudavoogudeks.

Bulusani vulkaan on olnud viimastel aastatel varemgi aktiivne ning aastatel 2016–2017 toimus tosin sarnast purset.

Filipiinidel on üle 20 aktiivse vulkaani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles