INTERVJUU ⟩ Rumeenia konfliktiekspert: EL peaks kasutama Ida-Euroopasse laienemist strateegilise tööriistana

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Tallinnas Lennart Meri konverentsil osalenud Rumeenia julgeoleku- ja konfliktieksperdi Iulian Chifu arvates tuleks näha Lääne-Balkani probleeme ilminguna sellest, kuhu viib lääne venitamine otsuste langetamisel.
Tallinnas Lennart Meri konverentsil osalenud Rumeenia julgeoleku- ja konfliktieksperdi Iulian Chifu arvates tuleks näha Lääne-Balkani probleeme ilminguna sellest, kuhu viib lääne venitamine otsuste langetamisel. Foto: Eero Vabamägi

Kui Euroopa Liidu laienemine jääb venima, annab see Venemaale võimaluse strateegilist mängu juhtida ja läänest jääv tühimik kiiresti täita, rõhutas kriisianalüütik ja Rumeenia peaministri välispoliitika ja julgeoleku nõunik Iulian Chifu.

Tema sõnul nõuab praegune erakordne aeg erakordseid meetmeid, mistõttu tuleb ELi tulevikku vaadata laiemalt kui vaid küsimust Venemaa rünnaku all olevale Ukrainale ning ka Moldovale ja Gruusiale kandidaatriigi staatuse andmisest.

«Ma pean silmas seda, et kui hakata mõtlema strateegiliselt – kasutada oma positsiooni strateegiliselt –, siis tuleks liikuda korraga eri suundades. See tähendab ühel või teisel viisil vaidluste lõpetamist Ungari ja Poolaga, Rumeenia ja Bulgaaria Schengeni viisaruumi võtmist, liitumiskõneluste avamist Põhja-Makedoonia ja Albaaniaga, kõneluste avamist kolme idapartnerluse riigiga,» selgitas Chifu Postimehele Lennart Meri konverentsi ajal antud usutluses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles