Thbilisi ootab Brüsselilt soodsat otsust ELi kandidaadi staatuse kohta

BNS
Copy
Gruusia peaminister Irakli Garibašvili.
Gruusia peaminister Irakli Garibašvili. Foto: IRAKLI GEDENIDZE / REUTERS / Scanpix

Gruusia peaminister Irakli Garibašvili loodab, et Euroopa Komisjon teeb peagi Gruusiale EL-i kandidaatriigi staatuse andmiseks õiglase otsuse.

«Viimased üheksa aastat on Gruusia olnud Euroopa Liiduga sõlmitud assotsiatsioonilepingu sõlminud partnerriikide seas reformimisel juhtkogal. Oleme Ukrainast ja Moldovast kõigis assotsiatsioonilepingust tulenevate kohustuste täitmise osas ees,» ütles Garibašvili esmaspäeval valitsuse istungil.

«See ei ole liialdatud hinnang, ütlevad meie Ameerika ja Euroopa kolleegid, aga ka rahvusvahelised asutused ja organisatsioonid.»

Ta märkis, et Euroopa peab nüüd tegema Ukrainale, Gruusiale ja Moldovale EL-i kandidaatriigi staatuse andmise kohta lõpliku otsuse, «kuigi EL-is on riike, kes suhtuvad meie taotlusesse skeptiliselt.»

«Gruusia on säilitanud rahu ja stabiilsuse keset jätkuvat vaenutegevust Ukrainas ega kavatse avada teist rinnet. Juhindume alati eelkõige oma rahvuslikest huvidest,» ütles Garibašvili.

Samas ütles ta, et riigis tegutsevad hävitavad jõud on Brüsseli kohtumiste, välismeedia tellimusartiklite kaudu üritanud ja üritavad läbi viia riigivastast kampaaniat Gruusia kandidatuuri tõkestamimiseks Euroopa Komisjonis.

«Hoolimata äärmusopositsiooni intriigidest usume, et Euroopa Komisjon teeb targa, õige ja õiglase otsuse,» ütles peaminister.

Euroopa Komisjon vaatab juuni keskel läbi Ukraina, Gruusia ja Moldova taotlused saada Euroopa Liidu kandidaatriikideks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles