Venemaa ähvardas loobuda viisadest ja lubadest USA meediale (1)

Copy
Vene välisministeerium Moskvas.
Vene välisministeerium Moskvas. Foto: Dimitar Dilkoff / AFP / Scanpix

Vene välisministeerium kutsus USA meedia esmaspäeval kohtumisele ning ähvardas, et nende viisad ja akrediteeringud võidakse tühistada, kui Ühendriigid ei võta tagasi meetmeid, mis piiravad Vene ajakirjanike tegevust.

Välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova vahendatud hoiatus tuleb ajal, mil pinged Lääne ja Venemaa vahel on kõrged Venemaa sõja tõttu Ukrainas, mida Moskva nimetab sõjaliseks erioperatsiooniks.

Kremli rahastatud telekanal RT keelati USA eetrist, teistele telekanalitele on kehtestatud USA sanktsioonid ja Ühendriikide ettevõte YouTube on blokeerinud mitmed ametlikud Vene kanalid, seal hulgas Zahharova iganädalased pressikonverentsid.

Zahharova sõnul pole Vene ajakirjanikele antud USA viisasid ning nende pikendamisest on keeldutud. Samuti on mõned Vene ajakirjanikud tema sõnul peetud lennujaamades kinni pikemaks vestluseks.

«Miks me peaksime kõike seda taluma? Kui nad tahavad hävitada meie meediaruumi, siis me hävitame seda koos,» ütles ta. «See on nagu koera saba tükeldamine. Lõikame selle korraga ära ja ärme lase tal piinelda.»

«Kui meie ajakirjanike õigusi ei taastata ja meie Vene meedia õigusi ei taastata, siis samad meetmed mõjutavad teid,» ütles Zahharova.

«Kui te ei saa viisasid, kui teil pole akrediteeringut... palun, palun ärge öelge, et me ei rääkinud sellest,» ütles ta Associated Pressi ja teiste USA väljaannete esindajatele.

Paljud välisriikide meediaorganisatsioonid peatasid või piirasid oma tegevust Venemaal pärast märtsis vastu võetud seadust, milles kutsuti määrama kuni 15 aasta pikkust vanglakaristust uudiste eest, mida peetakse Vene sõjaväge laimavaks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles