INTERVJUU ⟩ Portugali eurosaadik: pärast sõda Ukrainas peame muutma ELi liitumisreegleid (1)

Rauno Matvejev
, toimetaja, Rotterdam
Copy
Euroopa Rahvapartei eurosaadik Paulo Rangel.

 
Euroopa Rahvapartei eurosaadik Paulo Rangel.  Foto: Carlos Costa/AFP/Scanpix

Pärast sõda Ukrainas tuleb tõenäoliselt muuta Euroopa Liidu aluslepinguid ja ka ELiga liitumise reegleid, pidades silmas nii Ukrainat kui ka teisi potentsiaalseid liitujaid, ütles Rotterdamis aset leidnud Euroopa Rahvapartei (EPP) kongressi ajal Postimehele antud intervjuus EPP portugallasest eurosaadik Paulo Rangel.

Rangel, kes on hariduselt jurist ja oli EPP vastutav liige Euroopa tuleviku konverentsi läbiviimisel, leidis, et konverents oli oma olemuselt otsedemokraatia harjutus, kuid lõppkokkuvõttes peavad konverentsi ettepanekute elluviimise üle otsustama valimistel mandaadi saanud poliitikud, mistõttu lõpptulemus võib märkimisväärselt erineda esialgsetest ettepanekutest.

Euroopa tuleviku konverents esitas oma lõppraporti, mis koosneb ühtekokku 49 ettepanekust, seda nii ELi toimimise, välispoliitika, kliima ja mitmes teises valdkonnas. Mitme nende ettepaneku elluviimine sõltub liikmesriikide heakskiidust, näiteks ühehäälsusnõude kaotamine Euroopa Ülemkogus ning Euroopa Parlamendile seaduseelnõude algatamise õiguse andmine. Mis aga saab siis, kui liikmesriigid ei ole ettepanekutega päri?

Tuleb meeles pidada, et mitmed liikmesriikide ministrid, kes Euroopa Liidu Nõukogus esindavad oma riike, osalesid ka konverentsil. Veel enam, Nõukogu koos ministritega moodustab tuleviku konverentsi ühe niinimetatud samba. Nõnda pidid teised sambad, ehk Euroopa Komisjon, Euroopa Parlament, rahvusparlamentide esindajad ja ka Nõukogu andma oma heakskiidu konverentsi ettepanekutele.

Neil kõigil oli vetoõigus, mis tähendab, et need ettepanekud on nende kõigi poolt heaks kiidetud. Samas aga on ettepanekuid, mida saab tõlgendada eri viisidel, ning on teisi ettepanekuid, mis on üsnagi ühemõttelised. Osa nendest ettepanekutest nõuavad Euroopa Liidu aluslepingute muutmist. Teisalt on ka ettepanekuid, mida saab ellu viia, ilma et selleks oleks vaja aluslepingute kallale minna.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles