Endine USA õpetaja tunnistas end süüdi ISi naispataljoni juhtimises (1)

Copy
Äärmusrühmituse Islamiriik naispataljoni juhtimises süüdistatav endine USA õpetaja Allison Fluke-Ekren.
Äärmusrühmituse Islamiriik naispataljoni juhtimises süüdistatav endine USA õpetaja Allison Fluke-Ekren. Foto: Alexandria Virginia Sheriff's Office / AFP / Scanpix

Endine USA kooliõpetaja, kellest sai äärmusrühmituse Islamiriik tähtis liige ja kes organiseeris ainult naistest koosneva ISi pataljoni, tunnistas end teisipäeval süüdi välismaise terroriorganisatsiooni toetamises, teatas Ühendriikide justiitsministeerium.

Kansases sündinud 42-aastane Allison Flike-Ekren tunnistas «terrorismiga seotud tegevuses» osalemist Süürias, Liibüas ja Iraagis aastatel 2011-2019.

Fluke-Ekren juhtis ja organiseeris ISi sõjalist pataljoni, mis oli tuntud kui Khatiba Nusaybah, kus ta koolitas naisi kasutama AK-47 automaate, granaate ja enesetapupommarite pommivöösid, ütles justiitsministeerium.

Rohkem kui 100 naist ja tüdrukut, nende seas isegi 10-11-aastaseid, said Fluke-Ekrenilt sõjalise väljaõppe Süürias, lisati teates.

Fluke-Ekreni abikaasa oli äärmusrühmituse Ansar al-Sharia liige. See rühmitus ründas 2012. aastal Liibüas Benghazis USA esindust. Mehest sai hiljem Islamiriigi snaiprirühma juht Süürias.

Justiitsministeeriumi teatel osalesid mõlemad äärmuslikus tegevuses Lähis-Idas pärast seda, kui nad USA-st 2011. aastal lahkusid.

Süürias viibides rääkis Fluke-Ekren soovist õhkida mõni USA kaubanduskeskus või ülikool.

Fluke-Ekren võeti Süürias kinni millalgi 2019. aasta alguses. Selle aasta 28. jaanuaril toimetati ta USA-sse.

Tema advokaadid ja justiitsministeerium pidasid mitu kuud läbirääkimisi, et ta saaks tunnistada end süüdi ainult ühes punktis - välismaise terroriorganisatsiooni toetamises. Selle eest võib naist oodata kuni 20-aastane vangistus.

Kohus langetab otsuse 25. oktoobril.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles