IGOR TARO UKRAINA PÄEVIK ⟩ Kui Lõssõtšansk peaks langema, oleks Sjeverodonetsk ära lõigatud

Igor Taro
Copy
Naine eile seismas enda purustatud kodus Lõssõtšanskis.
Naine eile seismas enda purustatud kodus Lõssõtšanskis. Foto: ARIS MESSINIS / AFP / Scanpix

UKRAINA PÄEVIK 7.06: Venemaa okupatsiooniüksused on taastanud initsiatiivi Sjeverodonetskis ning proovivad linnas taas edeneda. See on nende prioriteet. Olulised lahingud käivad Lõssõtšanskist kagus, kirjutab Igor Taro oma blogis 104. sõjapäeva kohta.

Lõmanist loodes Svjatohorskist on võimalik ukrainlaste osaline taandumine kaitsepositsioonidele, kagus on õhku lastud Raihorodoki suunal viinud sillad.

Vene okupantide kaotused Ukraina peastaabi andmetel päeva alguse seisuga – ründajaid 31 360 (+110), tanke 1390 (+4), soomukeid 3416 (+16), suurtükke 694 (+4), raketiheitjaid 207, õhutõrjesüsteeme 96, lennukeid 212 (+1), helikoptereid 177 (+1), droone 553 (+2).

Sjeverodonetski lahingu pilt muutub kogu aeg ning võimatu on kindlalt väita, milline kvartal on ukrainlaste ja milline Vene vägede käes.

1) Harkivi suunal on ilmselt käimas kohaliku tähtsusega lahingutegevus. Samas uusi andmeid võidetud-kaotatud territooriumide kohta pole. Vene okupandid lasevad kaudtulega Harkivi linna.

2) Izjumi suunal polnud seekord pealetungitegevus, vaid võimas kaudtulega pommitamine. Dovhenke küla, mida venelased püüavad ülepäeviti võtta, on kraatreid täis – hullemini kui kuu pind.

Aerofotol on näha ühe maja kõrval 40-meetrise läbimõõduga pommikraater – viitab väga suure lennukipommi heitmisele, mis oli ilmselt mõeldud mõnele kaitsepositsioonile.

Foto: Igor Taro

3) Lõmani kandis toimub pealetung Svjatohorski poole. Võimalik, et ukrainlased ise on taandunud Svjatohorski kloostri juurest, kuid võimalik, et peavad kaitset veel linnas. Lõmanist kagus on õhku lastud sillad, mis viisid Raihorodoki poole. See viitab ukrainlaste taandumisele jõe joone taha.

4) Vene okupandid tungivad peale Sjeverodonetskis. Tõenäoliselt see lahingu pilt muutub kogu aeg ning võimatu on kindlalt väita, milline kvartal on ukrainlaste ja milline Vene vägede käes.

Kui venelased peaksid Lõssõtšanskist läbi murdma, siis oleks Sjeverodonetsk ära lõigatud.

Kogu selle ja järgmise punkti edukus ei seisne ilmselt maa-ala laiendamises, vaid okupandi seiskamises ja tema kurnamises, lüües tagasi mõned eriti jultunud pealetungikatsed. Kui pealetungijad teevad võimalikult palju katseid, kulutades oma üksusi, siis mingi aja möödudes vajavad nad juba reserve ja ammendavad oma pealetungivõimekuse.

Sjeverodonetski kohal eile tõusev suitsupilv.
Sjeverodonetski kohal eile tõusev suitsupilv. Foto: Aris Messinis / AFP / Scanpix

5) Metjolkine, Borovske ja Voronove püsivad ukrainlaste käes – see tähendab, et laiem olukord Sjeverodonetski kaldal pole märkimisväärselt halvenenud. Ukrainlaste tugevus linnas on hetkel tehaste territoorium.

Lõssõtšanskist lõunas käib oluline lahing – kui venelased peaksid sealt läbi murdma, siis oleks Sjeverodonetsk ära lõigatud. Ukrainlased saavad aru ja tegutsevad vastavalt.

Vene okupandid proovisid Popasna suunal rünnata kolmes koridoris Komõšuvahha, Nagirne ja Vugledari soojuselektrijaamas. Nagirnes võis olla põhirünnak, kust ukrainlased sundisid okupante kaotustega tagasi pöörduma.

Ukraina jälgib pingsalt varastatud viljaga laevu ja proovib nende sihtriike hoiatada.

6) Avdiivka ja Kurahhove suundadel Donetskist loodes ja kagus võib öelda, et olulisi muutusi ei saavutatud.

7) Zaporižžja kant, võib öelda, on vaiksem. Sinna pole põhust seekord palju pomme tähistavaid tähekesi panna.

5. juunil külatas Zaporižžjat Ukraina president Volodomõr Zelenskõi.
5. juunil külatas Zaporižžjat Ukraina president Volodomõr Zelenskõi. Foto: Ukraina presidendi pressibüroo / Handout / Reuters / Scanpix

8) Hersoni oblastis oli seevastu kuumem päev, kuna kogu sealse väikese rinde ulatuses käis miinipildujate, raketiheitjate ja suurtükkide tuli. Põhisuunad venelastel olid Mõkolajivi suund, siis Davõdov Bridi ümbrus ja võimalik, et ka Krivõi Rigi oma sai portsu kätte.

Ammu on tajuda, et seal pole venelastel pealetungiks võimelisi üksusi. Ukrainlaste sillapea üle Inguletsi jõe on vast alles, kuid Davõdiv Bridi asula mitte.

Ukraina kirdeosas oli taas palju tulelööke Venemaaga piirnevatel aladel. Okupandid valmistuvad tähistama varsti Venemaa nn päeva, mis on vana konstitutsiooni vastuvõtmise kuupäev.

Ühtlasi käib suur sebimine Melitopolist varastatud vilja ärimisega. Ukraina jälgib pingsalt varastatud viljaga laevu ja proovib nende sihtriike hoiatada. Ühtlasi avaldab Ukraina julgeolekunõukogu peasekretär tänu kõigile riikidele, mis on varustust saatnud – tema sõnul polnud keegi selleks kohustatud ning iga täiendus on neile abiks.

Azovstali võitlejad on endiselt Vene poolt kontrollitud aladel kuskil eeluurimisvanglas. Väidetavalt neid seal eriti ei peksta ega piinata, kuid usaldusväärset kontakti või kontakti kolmanda osapoolega pole olnud.

Siiani on Venemaa soostunud vahetama ainult surnuid. Vastutasuks on antud Azovstali kaitsjaid, kes on seal hukkunud. Esimene vahetus oli formaadi 160–160 vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles