ELi ühtse laadija seadus vihastab Apple'it ja britte

Postimees
Copy
Illustreeriv foto USB kaablitest.
Illustreeriv foto USB kaablitest. Foto: Armin Durgut / PIXSELL / SCANPIX

Euroopa Liidu siseselt müüdavad nutitelefonid ja tahvelarvutid peavad 2024. aastaks ühilduma USB-C tüüpi laadimisporti, mis vähendab vajaminevate Apple'i laadijate arvu ja lõikab Põhja-Iirimaa ära ühtsest süsteemist Suurbritanniaga.

«On aeg teha lõpp kaablihunnikutele, mis meil kõigil sahtlites on, ja säästa umbes 11 000 tonni elektroonikat aastas,» selgitas bulgaarlasest europarlamendi liige Andrei Kovatšev.

Tehnoloogiafirmale Apple on see suur löök, sest nad on kümme aastat kestnud läbirääkimistel üritanud läbi suruda oma toodetele mõeldud lightning-tüüpi laadijat. Firma on lubanud seaduse vaidlustada, nimetades plaani innovatsiooni lämmatavaks, vahendab Saksa ajaleht Deutsche Welle. 

Ühtses liidus olevast Suurbritanniast eraldab see Põhja-Iirimaad veelgi, sest 2019. vastu võetud protokolli kohaselt kehtivad detsentraliseeritud riigis Euroopa Liidu ühtse turu reeglid. Põhja-Iiri protokoll on juba lõhestamas Iiri merele loodava tollipiiri protsessi, mis «leiab aset ainult üle tema laiba», lausus Briti peaminister Boris Johnson 2020. aastal.

Otsus hõlmab mitmesuguseid väikese ja keskmise suurusega kaasaskantavat elektroonikat, sealhulgas mobiiltelefone, tahvelarvuteid, käeshoitavaid videomängukonsoole, kaasaskantavaid kõlareid ja kõrvaklappe.

«See muudab Euroopa tarbija elu lihtsamaks ja on keskkonnale parem,» lisas Kovatšev.

Seadus on maailmas ainulaadne ja selleni on viinud ettevõtete suutmatus jõuda ühisele kokkuleppele.

Leping esitatakse pärast suvevaheaega Euroopa Parlamendile ja ministrite nõukogule, kes peavad selle heaks kiitma ja seejärel avaldama.

Johnsoni valitsuse ja ELi vaheline tüli tema Brexiti-leppe üksikasjade üle kestab endiselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles