Suurbritanniat ootab ees 30 aasta suurim raudteestreik

Copy
Waterloo metroojaam.
Waterloo metroojaam. Foto: Beresford Hodge / AP / SCANPIX

Suurbritanniat ootab juunis ees rohkem kui 30 aasta suurim raudteestreik, sest töötajad ei ole rahul palgaga, mis inflatsiooni kiirenedes üha kahaneb, teatas ametiühinguorganisatsioon RMT.

Streik on kavandatud kolmele päevale ning sellest võtab osa üle 50 000 raudteetöötaja. Samal ajal on sellised suursündmused nagu Glastonbury muusikafestival, Elton Johni kontsert ja Inglise koondise kriketimatš.

«Meil on elamiskulude kriis ning raudteetöötajad ei lepi sellega, et kaotavad koha või ootab neid ees veel üks aasta külmutatud palgaga,» ütles RMT peasekretär Mick Lynch eile õhtul streigist teatades.

«Meie ametiühing alustab kestvat streigikampaaniat, mis suleb raudteesüsteemi.»

Kogu maailmas on Ukraina sõja ja koroonapiirangute mõjul tõusma hakanud energia- ja toiduainete hindade tõttu viimase kümnendite kiireim inflatsioon. Suurbritannia aastane inflatsioonimäär on üheksa protsendiga 40 aasta kõrgeim.

RMT teatel on streigid kavas 21., 23. ja 25. juunil ning tegu on suurima tööseisakuga Briti raudteel pärast 1989. aastat.

Lynchi kinnitusel on ametiühing valmis sisulisteks läbirääkimisteks raudteejuhtide ja ministritega, kellelt oodatakse uusi ettepanekuid hoidmaks ära kuudepikkused häired rongiliikluses.

Transpordiminister Grant Shapps ütles, et ametiühingute samm on äärmiselt kahetsusväärne.

RMT kuulutas 21. juuniks välja ka 24-tunnise tööseisaku Londoni metroos.

Londonis oli esmaspäeval metroostreik ning kogu riiki ähvardavad muudki reisimist häirivad ebameeldivused, sest lennufirmad tühistavad töötajate nappuse tõttu iga päev lende.

Lennundussektor vallandas koroonapandeemia ajal tuhandeid töötajaid ja nüüd, kui piirangud lennuliiklusele on kadunud, pole uusi kusagilt võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles