PIDUR ROHEPÖÖRDELE ⟩ Europarlament lükkas ELi süsinikukaubanduse reformi tagasi (2)

Copy
Euroopa Parlamendi istung Strasbourg'is.
Euroopa Parlamendi istung Strasbourg'is. Foto: FREDERICK FLORIN/AFP/Scanpix

Euroopa Parlament lükkas täna tagasi Euroopa Liidu heitkogustega kauplemise süsteemi reformi, andes ootamatu tagasilöögi ühenduse kliimaplaanile.

EL on tõotanud kärpida kasvuhoonegaaside heitkoguseid 2030. aastaks 55 protsendi võrra, kuid europarlamenti roheliste ja sotsialistide meelest ei ole süsinikukaubanduse laiendamise plaan piisavalt ambitsioonikas.

Plaan laiendada ELi heitkogustega kauplemise süsteemi (ETS) transpordi- ja ehitussektori heitele on Brüsseli ambitsioonika kliimaplaani üks alustalasid.

Tekst saadetakse nüüd tagasi parlamendi keskkonnakomisjonile, et selle üle uuesti läbirääkimisi pidada.

Hääletuse järel, kus anti 340 vastu- ja 265 poolthäält, puhkes tuline teineteise süüdistamine.

Konservatiivid ja liberaalid heitsid sotsialistidele ette äärmuslaste leeri minemist, samas kui vasakpoolsed süüdistasid parempoolseid reformi lahjendamises, sundides ambitsioonikamate meetmete pooldajaid sellele vastu hääletama.

«Te ei saa otsida paremäärmuslaste toetust, et ambitsiooni astet madalamaks keerata ja siis kurta, et me koos nendega hääletasime. Te peate koherentsed olema,» teatas sotsialistide leeri juht Iratxe García.

Paremtsentristlik Peter Liese, kes vastutab ETS-reformi juhtimise eest, hoiatas aga, et eurosaadikud on loovutanud reformikava liikmesriikide valitsustele.

«See on Euroopa Parlamendi jaoks halb päev,» ütles ta.

Parlamendi keskkonnakomisjon kiitis ETS-i laiendamise heaks mai keskpaigas pärast pikki läbirääkimisi fraktsioonide vahel.

Hääletuse hetkel nägi plaan ette, et firmad peavad hakkama oma hoonete ja sõidukite süsihappegaasi emissiooni eest maksma 2030. aastast.

Samuti nägi see ette emissiooni 63-protsendist langetamist 2030. aastaks, võrreldes 2005. aastaga, sektorites, millele Euroopa süsinikuturg kohaldub.

Eesmärk oli suurem, kui nägi ette Euroopa Komisjoni ettepanek, kuid väiksem kui 67 protsenti, milles lepiti kokku keskkonnakomisjonis.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles