ÜLEVAADE Poliitiline lehmakauplemine võib ohustada Rootsi pääsu NATOsse

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Rootsi peaminister Magdalena Andersson (esiplaanil vasakul) ning justiits- ja siseminister Morgan Johansson üleeile teel viimase umbusaldushääletusele parlamendihoonesse Stockholmis. Neid saadavad teised sotsiaaldemokraatide vähemusvalitsuse liikmed. 
Rootsi peaminister Magdalena Andersson (esiplaanil vasakul) ning justiits- ja siseminister Morgan Johansson üleeile teel viimase umbusaldushääletusele parlamendihoonesse Stockholmis. Neid saadavad teised sotsiaaldemokraatide vähemusvalitsuse liikmed. Foto: Anders Wiklund/TT News Agency/AFP/Scanpix

Kuigi Magdalena Anderssoni sotsiaaldemokraatlik valitsus jäi Rootsis püsima ning ametis jätkab ka tema justiits- ja siseminister Morgan Johansson, võib mõne analüütiku ja ka opositsiooni arvates olla selle hinnaks riigi jäämine NATO ukse taha.

Paremerakondadel, kes otsustasid Johanssonile umbusaldust avaldada väidetavalt jõuguvägivalla ohjeldamise ebaõnnestumise tõttu, jäi üleeilsel hääletusel ministri tagandamisest puudu üks hääl, sest parteitu kurdi rahvusest saadik Amineh Kakabaveh jättis hääletamata.

«Kuigi palju on veel teha, on mul alles usaldus Morgan Johanssoni vastu,» ütles Kakabaveh parlamendi kõnetoolis oma valikut põhjendades. Samas väitis ta Rootsi meediale, et sai sotsidelt enne hääletust kinnituse, et endiselt on jõus mullu novembris nende vähemusvalitsuse ametisse aitamise eest antud lubadus tihendada koostööd kurdi poliitiliste jõududega Süürias, mida Türgi peab terroristlikuks kuulutatud Kurdistani Töölispartei (PKK) sealseks haruks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles