Eksminister: Austraalia plaanis osta USA tuumaallveelaevu

Copy
Kaks Austraalia Collins-klassi allveelaeva Perthi mereväebaasis. Foto on illustratiivne.
Kaks Austraalia Collins-klassi allveelaeva Perthi mereväebaasis. Foto on illustratiivne. Foto: RICHARD WAINWRIGHT / EPA / SCANPIX

Austraalia plaanis osta Briti tuumaallveelaevade asemel USA omi, ütles neljapäeval endine kaitseminister, avaldades üksikasju tavaliselt salajaste kaalutluste kohta mitme miljardi euroses julgeolekuleppes.

Peter Dutton ütles, et plaanis osta Ühendriikidelt 2030. aastaks kaks Virginia-klassi allveelaeva ja tellida juurde veel kaheksa.

Projekt on kesksel kohal Austraalia jõupingutuses tugevdada oma kaitset aina agressiivsema Hiina ees.

Varustaja valikul saab olema märkimisväärne majanduslik mõju ja see seoks Austraalia mereväe lähedalt selle riigi omaga, kellelt laevasid lõpuks ostetakse.

Dutton, kes läks konservatiivse valitsuse maikuuse valimiskaotuse järel opositsiooni, ütles, et talle sai kaitseministrina ilmselgeks, et USA allveelaevad on parem valik.

Duttoni teade ajalehes The Australian näib olevat mõeldud kannustama uut valitsust tema plaanist kinni pidama.

Austraalia endine valitsus nõustus ostma kas USA või Briti tuumaallveelaevasid osana septembris sõlmitud kolmepoolsest kaitseleppest, tuntud kui AUKUS.

Riigil on endiselt käsil 18-kuuline uuring selle kohta, kumma riigi allveelaevu AUKUSi leppe alusel osta.

Austraalia algne plaan ehitada kaheksa tuumaallveelaeva läinuks maksma minimaalselt 70 miljardit Austraalia dollarit (47 miljardit eurot), arvestamata inflatsiooni, märkis mõttekoda Australian Strategic Policy Institute.

«Need olid selgelt salajased arutelud, mis tal olid ameeriklastega ja mida ta ei olnud valmis avaldama ametis olles, kuid mida avaldas ometi nüüd,» ütles mõttekoja Lowy Instituut rahvusvahelise julgeolekuprogrmami direktor Sam Roggeveen. «See on väga tavatu.»

USA allveelaevad on võimelised tulistama rakette vertikaalselt ja tuginevad «järeleproovitud disainil», kirjutas Dutton.

Briti Astute-klassi laevad on seevastu uue disainiga, mis tähendab «paratamatult» kulude kuhjumist ja disainivigu, ütles ta.

Duttoni sõnul on tuumaallveelaevad Hiinaga konkureerimiseks vajalikud, kuna need on vaiksemad kui Austraalia enda diisel-elektrilised laevad ega pea akude laadimiseks pinnale tõusma.

Vältimaks tühimikku Austraalia vanade Collins-klassi allveelaevade väljavahetamisel, plaanis Dutton osta sel aastakümnel kaks USA allveelaeva.

Ostu korral ei peaks ootama 2038. aastani, mil esimesed USA allveelaevad ehitatakse Austraalias kohapeal, nagu valitsus oli lubanud, lausus ta.

Plaani kohaselt ehitataks kaheksa USA allveelaeva Lõuna-Austraalias.

«Lugupidamisest» leppe kaotanud Briti poole vastu, oleks Dutton enda sõnul tellinud riigilt Hunter-klassi fregatte ja muud kaitsevarustust.

Dutton avaldas kartust, et uus valitsus on «väga ohtliku otsuse lävel», näiteks uue klassi diisel-elektriliste allveelaevade ehitamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles