Ukraina ajakirjanik häbistas Lavrovi avalikult (20)

Copy
Vene välisminister Sergei Lavrov Türgis.
Vene välisminister Sergei Lavrov Türgis. Foto: STR / EPA / Scanpix

Vene välisministri Sergei Lavrovi ja tema Türgi kolleegi Mevlüt Çavuşoğlu eilsel pressikonverentsil võttis ootamatult sõna ajakirjanik Muslim Umerov ja esitas Lavrovile eelnevalt kooskõlastamata küsimuse Venemaa varguste kohta Ukrainast.

Lavrov ja Çavuşoğlu rääkisid Türgis pressikonverentsil Ukraina teravilja ekspordikoridori plaanidest, vahendab Briti ajaleht The Guardian. Pressikonverents oli lõppemas, ilma et Umerov saanuks oma küsimuse esitada. Nii tõusis ta püsti ja pöördus otse Vene välisministri poole.

«Ma olen Ukraina avalik-õiguslikust televisioonist, ma tahan kindlasti küsimuse esitada,» kõneles Umerov. «Mis kaupa te peale teravilja veel Ukrainast varastasite ja kellele müüsite?» küsis ajakirjanik Lavrovilt.

«Teie, ukrainlased, olete alati mures selle pärast, mida saate varastada, ja arvate, et kõigil on selline mõtteviis,» vastas Lavrov naeratades. «Meie eesmärgid seal on selged, me tahame päästa inimesi neonatsliku režiimi survest. Me ei takista vilja. Et see sadamatest lahkuks, peab Zelenskõi selleks vaid käsu andma,« lisas ta.

Ukraina televisiooni jaoks Istanbulis töötav Umerov selgitas, et oli pressikonverentsi ajal kätt tõstnud, kuid mõistis, et korraldajad ei luba tal küsimust esitada ilma valjult vahele segamata, vahendas Briti ajaleht The Guardian Agence France-Presse'i täpsustavat kommentaari.

«Võtsin riski pressikonverentsi katkestada, sest kogu Ukraina ootab sellele küsimusele vastust,» kinnitas Umerov.

Süvenevas ülemaailmses toidukriisis on usaldusväärseid teateid selle kohta, et Venemaa varastab Ukraina teraviljaeksporti, et müüa see edasi kasumiga, vahendas The Guardian USA välisminister Antony Blinkeni sõnu.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles