Tsihhanovskaja: Valgevenesse on naasnud stalinlik terror

BNS
Copy
Läti peamnister Krišjānis Kariņš ja Valgevene opositsioonijuht Svjatlana Tsihhanovskaja.
Läti peamnister Krišjānis Kariņš ja Valgevene opositsioonijuht Svjatlana Tsihhanovskaja. Foto: TOMS KALNINS / EPA / SCANPIX

Valgevenesse on naasnud stalinlik terror, ütles Valgevene demokraatliku liikumise juht Svjatlana Tsihhanovskaja neljapäeval Läti seimile.

Ta meenutas, et Lätist sai Leedu järel teine ​​riik, mis kehtestas Valgevene autoritaarse juhi Aleksandr Lukašenka režiimi vastu sanktsioonid.

Tsihhanovskaja rõhutas, et valgevenelased ei unusta kunagi lätlaste abi. Ta tänas Läti rahvast solidaarsuse eest Valgevene ja Ukrainaga.

«Me ei unusta solidaarsuspikette, valge-puna-valgeid lippe akendel. Ka Ukraina ei unusta teie abi. Peame tegema kõik endast oleneva, et sõda peatada ja sõja ohvreid aidata,» ütles Valgevene demokraatliku liikumise juht.

Ta märkis, et Läti ja Valgevene ei ole ainult naabrid. Riike ühendab ühine ajalugu. Lukašenka terrori tingimustes on Valgevene meedia ja vabaühendused leidnud varjupaiga Lätis.

Tsihhanovskaja rõhutas, et mõlemad riigid on elanud läbi musti aegu – Vene impeeriumi, Nõukogude okupatsiooni, haritlaskonna tapmise ja küüditamise.

Ta märkis, et erinevalt lätlastest, kes on vabaduses olnud 32 aastat, jäi vabadus Valgevenes suhteliselt lühikeseks.

Valgevenekeelsete raamatute kirjastusi suletakse, Valgevene sümboolikaga kaupa müüvaid ettevõtjaid vahistatakse. Inimesi, kes järgivad demokraatlikke põhimõtteid, karistatakse, ütles Tsihhanovskaja.

Seadus näeb igasuguse protesti eest ette surmanuhtluse ja selle eesmärk on tekitada inimestes hirmu, lisas ta.

Tsihhanovskaja sõnul kehtestas Euroopa Liit sanktsioonid kümme kuud hiljem, mis oli liiga hilja ja võimaldas režiimil ümber suunistuda. Kui Lukašenko oleks peatatud, ei oleks Valgevenest tema sõnul saanud Venemaa presidendi Vladimir Putini Ukraina-vastase rünnaku sillapead.

«Meie võidu korral ei oleks Kiievi eeslinnad varemetes, Vene armee ei rüüstaks Tšornobõli tuumajaama ning tuhanded inimesed Butšas ja Borodjankas oleks elus. Iga viies Ukraina pihta tulistatud Vene rakett tulistati välja Valgevenest. Nüüd on pommitamine lõppenud, kuid see on ainult aja küsimus,» ütles ta.

Tsihhanovskaja sõnul on Valgevene praegu de facto okupeeritud.

Lukašenko täidab mitte valgevenelaste, vaid Putini soove, kes aitab tal võimul püsida. Lukašenko toetab sõda ja peaks selle eest vastutama.

Tsihhanovskaja sõnul on 86 protsenti valgevenelastest Ukraina sõja vastu.

Ta pooldas võimalust anda valgevenelastele Läti viisasid ja elamislube. Tema sõnul aitaks see poliitilisi pagulasi ja Valgevene noori.

Samuti palus ta suurendada stipendiaatide arvu, programme Valgevene teadlastele, ajakirjanikele ja kultuuritegelastele, et toetada Lätti kolinud ettevõtteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles