KOHALIK VAADE Saksamaa ühistranspordi kuukaart kebabi hinna eest – liiga hea, et olla tõsi

Lisa-Martina Klein
, ajakirjanik, Berliin
Copy
Saksamaa transpordifirmad lasid 4. juunil kasutusse üheksaeurose kuukaardi, mis tekitas Berliini keskjaamas palju sagimist. 
Saksamaa transpordifirmad lasid 4. juunil kasutusse üheksaeurose kuukaardi, mis tekitas Berliini keskjaamas palju sagimist. Foto: LISI NIESNER/REUTERS/Scanpix

Saksamaal on uus kuum jututeema: üheksaeurone kohaliku transpordi pilet. Juunist augustini on võimalik sõita kuu aega igale poole kas rongi, bussi või muu kohaliku ühistranspordiga raha eest, mis kulub döner kebabi ja ühe (üsna kalli) joogi ostmiseks.

Kui kasutajal juba on kuu- või aastapilet, langeb makse automaatselt üheksa euroni kuus. Eripakkumine on osa «energeetikapaketist», mille allkirjastas märtsis valgusfoorikoalitsioon (rohelised, sotsiaaldemokraadid ja liberaalid) ning mille eesmärk on leevendada plahvatuslikult tõusvate energiahindade koormust.

Paketis sisaldub ka teisi meetmeid, näiteks ühekordne 300 euro suurune makse kõigile, kes on Saksamaal tulumaksu tasunud, ning 35-sendine allahindlus kütuse liitrihinnalt. Kõik see läheb Saksa riigile maksma 15 miljardit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles