Salapärane väikelennuk tekitas Ida-Euroopa õhujõududes ärevust

Copy
Kahemootoriline väikelennuk Beechcraft. Foto on illustreeriv.
Kahemootoriline väikelennuk Beechcraft. Foto on illustreeriv. Foto: VINCENT WEST/Reuters/Scanpix

Ilma loata üle seitsme Ida-Euroopa riigi põristanud kaheistmeline lennuk sundis kolmapäeval valvele õhujõud, kuni meeskond selle Bulgaarias hülgas ja ise teadmata suunas kadus.

Lennuk lendas üle Ungari, põikas viivuks Serbiasse ja suundus seejärel üle Rumeenia Bulgaariasse ning sisenes kell 19.09 riigi õhuruumi, ütles Bulgaaria kaitseministeerium neljapäeval.

Kahemootorilisel Beechcraftil kahe inimesega pardal ei olnud kinnitatud lennuplaani ja selle transponderid olid välja lülitatud. Piloot ei vastanud raadiopäringutele ega visuaalsetele signaalidele, edastas Rumeenia kaitseministeerium.

Salapärase lennuki saabudes saadeti üksteise järel välja kaks Ungari hävitajat Gripen, kaks USA F-16 ja kaks Rumeenia F-16, mis eskortisid seda Bulgaaria õhuruumini, lisas Bukarest.

Bulgaaria õhujõud ei saatnud kohe hävitajaid välja, sest lennukit ei peetud ohtlikuks, ütles kaitseminister Dragomir Zakov ajakirjanikele.

Ministeeriumi teatel olid lennuolud rasked, sest oli äikesetorm ja sadas paduvihma.

Lennuk maandus tankimiseks Bulgaaria loodeosas Doonau-äärses Vidini linnas ning hiljem leidis siseministeerium selle mahajäetuna vanalt Tǎrgovište lennuväljalt riigi kirdeosas.

Mootor oli veel soe, ütles siseminister Bojko Raškov ajakirjanikele.

Meeskond oli aga kadunud ja neist ei teata tänini midagi.

Raškov ütles, et lennuk on 60 aastat vana ja õhku tõusis see Leedust. Üle lennati ka Poolast ja Slovakkiast, mis tähendab, et lennuk sõitis ilma loata üle seitsme Ida-Euroopa riigi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles