Advokaadid: MH17 allatulistamist Vene raketiga ei suudeta tõestada (3)

Copy
(FILES) In this file photo taken on May 26, 2021 presiding judge Hendrik Steenhuis (C), other trial judges and lawyers view the reconstructed wreckage of Malaysia Airlines Flight MH17, at the Gilze-Rijen military Airbase. - Dutch judges will on June 7, 2021 start hearing evidence against three Russian suspects and a Ukrainian in the downing of Malaysia Airlines flight MH17 over war-torn Ukraine in 2014. (Photo by Peter Dejong / POOL / AFP)
(FILES) In this file photo taken on May 26, 2021 presiding judge Hendrik Steenhuis (C), other trial judges and lawyers view the reconstructed wreckage of Malaysia Airlines Flight MH17, at the Gilze-Rijen military Airbase. - Dutch judges will on June 7, 2021 start hearing evidence against three Russian suspects and a Ukrainian in the downing of Malaysia Airlines flight MH17 over war-torn Ukraine in 2014. (Photo by Peter Dejong / POOL / AFP) Foto: PETER DEJONG/AFP/Scanpix

Malaysia Airlinesi reisilennuki lend MH17 Ukraina kohal alla tulistamises süüdistatava isiku Hollandi advokaat ütles neljapäeval kohtus, et prokurörid ei ole suutnud tõestada, et lennuk tulistati alla Vene raketiga.

Amsterdamist Kuala Lumpurisse teel olnud lennuk lasti alla 2014. aasta 17. juulil Ida-Ukraina kohal, katastroofis hukkusid kõik 298 pardal viibinud inimest.

Rahvusvaheliste uurijate kinnitusel tabas lennukit Donetski oblasti Moskva-meelsete separatistide kontrolli all olnud piirkonna kohal alla Vene sõjaväebaasist toodud maa-õhk-tüüpi rakett.

Holland on esitanud seoses lennuki allatulistamisega süüdistuse Vene kodanikele Igor Girkinile, Sergei Dubinskile ja Oleg Pulatovile ning Ukraina kodanikule Leonid Hartšenkole. Ükski süüdistatavaist ei ole nõustunud Hollandis toimuval kohtuprotsessil osalema.

Kohus neliku üle algas 2020. aasta märtsis, kuid on omandanud pärast Venemaa kallaletungi Ukrainale uue tähenduse.

«Süüdistajad pole suutnud pealt kuulatud (mobiili)vestluste, piltide ja tunnistajate ütluste põhjal tõestada, et see oli rakett, mis MH17 alla tõi,» ütles Pulatovi advokaat Sabine ten Doesschate.

«Ja isegi kui rakett tulistati, ei ole võimalik lõplikult tõestada, et just see oli rakett, mis tabas MH17,» lisas jurist.

Pulatovi advokaadid ütlesid kohtunikele, et prokuratuuri kohtuasjas on «augud», kuna nad keskendusid liiga palju ainult selle tõestamisele, et separatistid kasutasid Venemaalt tarnitud raketti BUK.

«Neile oli loo rääkimine olulisem, kui veenvate tõendite leidmine,» kritiseeris Doesschate. Näiteks ei suudetud advokaadi hinnangul tõestada, et suitsujälg, mida prokuröride sõnul nähti vahetult pärast raketi väljalaskmist, kuulus tegelikult BUK-raketile.

Juristi hinnangul ei saa kohtunikud tema kliendi suhtes teha midagi muud peale õigeksmõistva otsuse.

Kaitseadvokaadid ütlesid, et arutavad reedel MH17 allatulistamise alternatiivseid stsenaariume, mille järel kohtunikud kavatsevad asja arutamiseks aega võtta.

Kohus on teatanud, et otsust oodatakse kõige varem 2022. aasta novembris. Kõik neli süüalust eitavad oma igasugust seotust lennuki allatulistamisega.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles