Niinistö: Soome kohus on kaitsta Ahvenamaa demilitariseeritust (1)

Copy
Soome president Sauli Niinistö esinemas Ahvenamaa autonoomia 100. aastapäeva üritusel.
Soome president Sauli Niinistö esinemas Ahvenamaa autonoomia 100. aastapäeva üritusel. Foto: Lehtikuva / Niclas Nordlund via Reuters / Scanpix

Ahvenamaa on seaduse järgi Soome autonoomne ja demilitariseeritud osa ning seda staatust ei ole põhjust muuta, ütles president Sauli Niinistö neljapäeval saarestiku autonoomia 100. aastapäeva pressikonverentsil.

Ahvenamaa staatuse aluseks on Rahvasteliidu aegsed rahvusvahelised kokkulepped, millele alla kirjutanud riigid on kohustatud neist endiselt kinni pidama, ütles Niinistö.

President rõhutas, et Soome kohus on kaitsta Ahvenamaa demilitariseeritust. Ta lisas, et rõõmustav oli kuulda Rootsi kaitseministrilt, et nemadki on valmis seda tegema.

NATOga alanud liitumisläbirääkimistes, kus on läbi vaadatud kõik Soomet siduvad lepingud, ei ole nähtud mingeid takistusi Ahvenamaa staatuse säilimisele, ütles Niinistö.

Pühapäeval külastab Soomet NATO peasekretär Jens Stoltenberg, kellega arutatakse Soome ja Rootsi alliansiga liitumise probleeme, eeskätt Türgi vastuseisu.

Niinistö sõnul valmistab Türgi seatud tingimustest põhjustatud liiutmisgraafiku muutus peavalu ka Stoltenbergile.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan süüdistab muu hulgas Soomet ja Rootsit kurdi terroristide varjamises. Niinistö sõnul ei erine Soome suhtumine terrorismi ja selle tõrjumisse sisuliselt juba NATOsse kuuluvate riikide omast.

«Siit võib kergesti jõuda järeldusele, et Türgi rahulolematus ei puuduta üksnes Soomet ja Rootsit. See näib olevat laiem,» ütles Niinistö.

Soome presidendi arvates võib Türgi käitumise põhjal järeldada, et pingete allikaks on NATO. Sestap tõotab jutuajamine Stoltenbergiga tulla huvitav.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles