Väliskomisjonide juhid kutsuvad Ukrainale andma ELi kandidaatriigi staatust

BNS
Copy
Ukraina ülemraada esimees Ruslan Stefantšuk esines 8. juunil Euroopa Parlamendi ees.
Ukraina ülemraada esimees Ruslan Stefantšuk esines 8. juunil Euroopa Parlamendi ees. Foto: Frederick Florin/Scanpix

Kümne riigi ja Euroopa Parlamendi väliskomisjonide esimehed tegid reedel ühisavalduse, milles kutsuvad järgmisel ülemkogul andma Ukrainale Euroopa Liidu kandidaatriigi staatust.

Väliskomisjonide juhid avaldavad heameelt Euroopa Ülemkogu 30. mail Ukraina kohta vastu võetud järelduste üle ning märgivad, et Venemaa-vastaste sanktsioonide kuues pakett, mis hõlmab Venemaalt liikmesriikidesse tarnitavat toornaftat ja naftatooteid, on jõuline märguanne Euroopa pühendumusest lõpetada Euroopa energiasõltuvus Venemaast ning vähendada võimalust mõjutada Euroopat katsetega kasutada energiat relvana bloki vastu.

«Praegu on Euroopa ajaloos pöördeline aeg, sest Euroopa Liidul on piirkondlikul ja üleilmsel tasandil täita ennetav ja liidu geopoliitilist jõudu tugevdav roll, vähendades samal ajal Venemaa mõju Euroopa Liidu naaberriikides,» ütlevad nad.

Nad juhivad avalduses tähelepanu, et enamik eurooplasi toetab Ukraina liitumist ELiga ning absoluutne enamus ukrainlastest soovib, et Ukraina saaks Euroopa Liidu liikmeks. «Ukraina on Euroopa lahutamatu osa ning oma vastuses Ukraina soovile Euroopa Liiduga ühineda peame olema jõulised ja veenvad. Tunnistame samas, et on ka teisi võimalikke kandidaate, kelle püüdlus on saada Euroopa Liidu liikmeks,» ütlevad väliskomisjonide esimehed.

Nende sõnul võitlevad Ukraina inimesed oma maa, oma elude, vabaduse ja demokraatia eest ehk samade väärtuste eest, mida vajame, et olla tõeliselt eurooplased.

«Seega oleks Ukrainale Euroopa Liidu kandidaatriigi staatuse andmine Ukrainale oluline poliitiline signaal toetusest ja lootusest ning kinnitaks veel kord meie pühendumust oma poliitilistele ideaalidele ja aluspõhimõtetele. Kutsume Euroopa Liidu liikmesriike üles avama Ukrainale realistliku väljavaate saada Euroopa Liidu liikmeks, andes 23.–24. juunil toimuval Euroopa Ülemkogul Ukrainale Euroopa Liidu kandidaatriigi staatuse,» seisab avalduses.

Avaldusega on ühinenud Belgia, Bulgaaria, Eesti, Horvaatia, Iirimaa, Leedu, Läti, Poola, Tšehhi ja Ungari ning Euroopa Parlamendi väliskomisjoni esimehed. Eestist on avaldusele alla kirjutanud riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson (RE)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles