NÄDALA PERSOON ⟩ Hille Hanso: President Päts pooldas turanismi ja leidis, et eestlased ja türklased on sugulasrahvas (4)

Krister Kivi
, ajakirjanik
Copy
Hanso teab, et umbes sajandi eest sai Türgi väga paljud oma telefoniaparaadid riigihankega Tartust. «Lääne-Türgis etnograafiamuuseumis nägin sellist oma silmaga. Olen isegi mõelnud antikvariaati telimuse sisse anda. Tahaksin väga endale üht!»
Hanso teab, et umbes sajandi eest sai Türgi väga paljud oma telefoniaparaadid riigihankega Tartust. «Lääne-Türgis etnograafiamuuseumis nägin sellist oma silmaga. Olen isegi mõelnud antikvariaati telimuse sisse anda. Tahaksin väga endale üht!» Foto: Monica Fritz

Kümmekond aastat Istanbulis elanud Hille Hanso aina tervitab naabruskonna Feneri tänavatel käies vastutulijaid. Ta teab, kes valmistab oma keldris linnaosa parimat hapendatud köögivilja, viipab kõrge müüri tagant paistvatele rohelistele puuvõradele (seal peituvat kreeka õigeusu kirik) ning nopib juurviljakaupmehe kärust maitsmiseks krõmpsuvrohelise ploomi, mida türklased loevad eriliseks hõrgutiseks. Aja jooksul on tuttavaks saanud mitte ainult inimesed, vaid ka loomad.

«Näe, selle koera nimi on Zeytin, aga see vana koer seal on Paša,» võib Hanso innukalt tutvustada. «Need kassid seal? Nemad on nurgapealse kohviku omad.»

Hommikuti oma vanade Konstantinoopoli müüridega ümbritsetud kreeka linnaosa kodus ärgates – maja on iidne, kitsas ja kõrge ning otsekui kirss tordil kaunistab katust terrass – ei suuda Hanso vahel uskudagi, kuidas tal vedanud on.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles