Biden: Kapitooliumi ründamise taga olnud jõud tegutsevad endiselt

Copy
Kaader politseikaamerast mulluste 6. jaanuari sündmuste ajal Kapitooliumil.
Kaader politseikaamerast mulluste 6. jaanuari sündmuste ajal Kapitooliumil. Foto: Esindajatekoja uurimiskomitee/AP/Scanpix

USA president Joe Biden hoiatas reedel, et läinud aastal Kapitooliumi vägivaldsete rahutuste taga olevad jõud ohustavad endiselt demokraatiat.

«On tähtis, et ameeriklased mõistaks, mis tegelikult juhtus, mõistaks, et samad jõud, mis viisid 6. jaanuarini, tegutsevad endiselt,» ütles ta Los Angeleses Ameerikate tippkohtumise järel peetud kõnes.

USA kongressis neljapäeval peetud tulisel istungil süüdistati endist presidenti Donald Trumpi «riigipöördekatses», mis vallandas Kapitooliumil vägivalla.

«6. jaanuari märul on üks süngemaid peatükke meie rahva ajaloos. Jõhker rünnak meie demokraatiale, jõhker rünnak õiguskaitseorganitele, kus mõned kaotasid oma elu,» ütles ta.

Biden kutsus ameeriklasi üles «kaitsma meie demokraatiat», väites, et lahing riigi hinge pärast pole «kaugeltki võidetud».

Esindajatekoja uurimiskomisjon korraldab kuu aja vältel küsitlusi, et formuleerida oma aasta aega väldanud uurimise esialgsed järeldused.

Seadusandjad esitasid Trumpi abide ja pereliikmete salvestatud tunnistused, mis nende sõnul paljastasid endise presidendi korraldatud sügavale juurdunud ja jätkuva vandenõu, mille eesmärk oli tühistada Bideni võidetud 2020. aasta valimistulemus.

«Me saame ühendada ja kaitsta seda rahvast, demokraadid ja vabariiklased, mitte lubada kellelgi panna... pistoda meie demokraatia kõrile,» ütles Biden.

Komitee lõppraportis, mis ilmub sügiseste vahevalimiste eel olukorras, kus Trump kaalub teistkordset presidendiks kandideerimist, näidatakse, et tegemist oli kõige vägivaldsema rünnakuga Kapitooliumile alates 1814. aastast.

Tunnistustest ilmneb, et Trump hoidis meeleheitlikult kinni oma valeväidetetst valimispettuse kohta, kihutades toetajad 6. jaanuaril Kapitooliumile, kus kongress pidi valimistulemused kinnitama, ehkki teda ümbritsevad inimesed kinnitasid, et valimised võitis Biden.

Komitee näitas videolõiku, milles endine justiitsminister Bill Barr ütleb tunnistuses, et ta püüdis Trumpi veenda, et väide valimispettusest on «pulli...».

Videol oli näha ka äärmusrühmituste Oath Keepers ja Proud Boys juhte Kapitooliumi rünnakuks valmistumas, et Trumpi eest välja astuda. Ründajad tunnistasid üksteise järel, et läksid Kapitooliumile, sest Trump palus neid.

Uurimiskomitee asejuht Liz Cheney luges ette tunnistuse, millest selgub, et kui Trumpile öeldi, et Kapitooliumile tunginud jõuk nõuab skandeerides asepresident Mike Pence'i poomist, kuna ta ei nõustunud valimistulemusi blokeerima, vastas Trump, et ehk ongi neil õigus ja too on selle ära teeninud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles