Vene võimud nimetasid piinamisvastase vabaühenduse välisagendiks

Copy
Vene lipp. Foto on illustreeriv.
Vene lipp. Foto on illustreeriv. Foto: ANDREW KELLY/Reuters/Scanpix

Vene võimud nimetasid piinamissüüdistuste uurimise eest võitleva vabaühenduse reedel «välisagendiks», astudes nii järjekordse sammu võimukriitikute vaigistamiseks riigis.

Piinamisvastase Komitee nimi on ilmunud justiitsministeeriumi ajakohastatud veebilehel taoliste üksuste musta nimekirja.

Kurikuulsat nõukogude perioodi «rahvavaenlasi» meenutavat sildistamist kasutatakse ohtralt oponentide, ajakirjanike ja inimõiguslaste vastu, keda süüdistatakse välismaalt rahastatud poliitilises tegevuses.

«Välisagentide» suhtes kehtivad arvukad piirangud ning muu hulgas peavad nad selle staatuse ära märkima kõigis oma väljaannetes.

2000. aastal asutatud Piinamisvastane Komitee on võidelnud selle eest, et Venemaa võimud uuriksid süüdistusi väärkohtlemise kohta julgeolekujõudude poolt ja võtaksid meetmeid selliste kuritarvituste ärahoidmiseks.

Komitee on tegelnud ka inimõigusolukorraga Tšetšeenias.

Organisatsioon, mis määratleti välisagendina juba 2015. aastal ja sellele järgneval aastal, läks ise laiali ja moodustati seejärel uuesti, et püüda sellest sildist kõrvale hiilida.

Alates Moskva kallaletungist Ukrainale 24. veebruaril on kümned Venemaa intellektuaalse eliidi liikmed ja ajakirjanikud riigist lahkunud, kuna võimud suurendavad survet viimaste kriitiliste häälte ja meedia vastu.

Venemaa teatas aprillis, et sulgeb enam kui tosina rahvusvahelise organisatsiooni, sealhulgas Human Rights Watchi ja Amnesty Internationali kohalikud kontorid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles