Boliivia ekspresident Áñez mõisteti 10 aastaks vangi

Copy
Boliivia ekspresident Jeanine Áñez 2020. aastal.
Boliivia ekspresident Jeanine Áñez 2020. aastal. Foto: DAVID MERCADO/REUTERS/Scanpix

Boliivia ekspresident Jeanine Áñez mõisteti reedel 10 aastaks vangi, kuna ta olevat väidetavalt kavatsenud kukutada oma rivaali ja eelkäija Evo Moralese.

Peagi 55-aastaseks saav Áñez kannab 10 aastat La Pazi naistevanglas, teatas kohus otsusest, mis tehti kolm kuud pärast protsessi algust ja 15 kuud pärast tema esmakordset eelvangistust.

Konservatiiv Áñez tuli võimule 2019. aasta novembris, kui tema eelkäija Evo Morales pärast nädalaid kestnud meeleavaldusi põhiseadusvastase tagasivalimise vastu neljandaks ametiajaks tagasi astus.

Morales põgenes riigist, kui Ameerika Riikide Organisatsiooni (OAS) audit tuvastas valimispettuse.

Pärast valimisi sai vägivallas Moralese toetajate ja oponentide, aga ka protestijate ja julgeolekujõudude vahel surma vähemalt 37 inimest.

Pärast Moralese tagasiastumist oli Áñez kõrgeim parlamendiliige ning kongress vannutas ta kvoorumi puudumisest hoolimata ajutiseks presidendiks. Seda istungit boikottisid Moralese Liikumise Sotsialismi Eest (MAS) seadusandjad.

MAS süüdistas seepeale ajutist valitsust riigipöördes.

Áñeze juhtimise all korraldati Boliivias 2020. aasta oktoobris rahumeelsed, läbipaistvad valimised, kus võidukaks osutus Moralese protežee Luis Arce.

Viimane lubas väidetava riigipöörde toimepanijad vastutusele võtta.

Áñez vahistati 2021. aasta märtsis süüdistatuna Moralese vastase riigipöörde juhtimises, terrorismis, mässu õhutamise ja vandenõus.

Naise kinnipidamine on pälvinud ulatuslikku rahvusvahelist hukkamõistu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles