Eurosaadik: Putin ei julge NATO-t tuumarelvaga rünnata (3)

BNS
Copy
Euroopa Parlamendi saadik Radosław Sikorski.
Euroopa Parlamendi saadik Radosław Sikorski. Foto: Dwi Anoraganingrum / imago-images / Scanpix

Euroopa Parlamendi poolakast liige Radosław Sikorski ütles laupäeval, et tema hinnangul ei julge Venemaa president Vladimir Putin NATO-t tuumarelvaga rünnata.

«Kui toimuks aatomipeade ülekandmine mis tahes üksustele, viitaks see sellele, et Venemaa valmistub millekski sarnaseks,» vahendas portaal Unian pühapäeval Sikorski telesaate «Espresso» eetris öeldud sõnu.

«Ma ei usu, et Putin julgeb NATO territooriumi tuumarelvadega rünnata. Peale retoorika ei näe ma hetkel mingeid ettevalmistusi,» ütles Sikorski.

Tema sõnul on Venemaal mitu tuhat taktikalist lõhkepead, mida hoitakse spetsiaalselt selleks ettenähtud viisil ja paigus. Sikorski lisas, et EL jälgib olukorda ööpäevaringselt.

«Midagi sellist ei juhtu,» ütles europarlamendi saadik.

Poliitik meenutas ühtlasi, et taktikalistel ja strateegilistel tuumarelvadel on suur vahe.

«Taktikaliste relvade kasutamine käib teistsuguse otsustuskanali kaudu kui strateegilised relvad. Strateegilised mandritevahelised relvad tulevad tegelikult välja väga lühikese otsustusahelaga presidendi korraldusest rakette välja laskvate ohvitserideni, sest otsus peab olema väga kiire ja sellele tuleb reageerida mõne minuti jooksul, näiteks vaenlase esimese löögi korral,» ütles Sikorski.

Taktikalisi relvi aga kasutatakse lahinguväljal ja need on palju madalama taseme juhtide käsutuses, loomulikult Kremli käsul, sõnas ta.

Poliitiku sõnul oleks selline käsk tõsine oht Putinile endale.

«Kui Putin sellise korralduse annaks, siis see hetk oleks talle isiklikult suurim oht. Kuna Vene kindralid peavad otsustama, kas vastutada genotsiidi eest koos kõigi selle tagajärgedega või Putinist lahti saada,» lausus Sikorski.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles