Soomes avatakse uusi vastuvõtukeskuseid

Hanna Einmann
, ajakirjanik
Copy
Viimati rajati vastuvõtukeskuseid Soomes juurde 2015. aasta rändekriisi ajal.
Viimati rajati vastuvõtukeskuseid Soomes juurde 2015. aasta rändekriisi ajal. Foto: Anne Kauranen / AFP / Scanpix

Ukraina sõjapõgenike saabumine on loonud vajaduse uutele vastuvõtukeskustele ning olemas olevate keskuste laiendamisele.

Pärast Venemaa kallaletungi Ukrainale, on Soomest ajutist kaitset taotlenud enam kui 27 000 Ukraina kodaniku. Hetkel Soomes elavate ukrainlaste täpset arvu teada ei ole, kuna on võimalik, et osa Soome turistidena tulnud ukrainlastest on oma teekonda jätkanud.

Soome siseministeeriumi märtsi lõpus antud hinnangul võib riiki tänavu saabuda 40 000 kuni 80 000 ukrainlast.

Ukrainlased majutuvad enamasti eramajutuses, näiteks sugulaste, sõprade või vabatahtlike juures. Ka neil varjupaiga või ajutise kaitse taotlejatel, kes ei ela vastuvõtukeskustes, on õigus keskuste teenustele.

Selleks, et teenused kättesaadavad oleks nii ukrainlastele kui ka teistele põgenikele, on vastuvõtukeskuste mahtu tõstetud.

«Oleme kevade jooksul rajanud 49 uut vastuvõtukeskust ja filiaali ümber Soome ning nüüd ajaloos esimest korda ka Ahvenamaale,» ütles vastuvõtuüksuse juhataja Pekka Nuutinen Migratsiooniameti teates. Enne sõda Ukrainas oli Soomes 20 vastuvõtukeskust.

Ahvenamaale on kevade jooksul siirdunud umbes 250 ukrainlast. Enne uue keskuse asutamist saarele, asus neile kõige lähedasem vastuvõtukeskus Turu linnas. Ahvenamaa keskuse tegevuse eest vastutab Soome Punane Rist.

Suve jooksul avatakse uusi vastuvõtukeskuseid veel Lõuna- ja Ida-Soomes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles