ÜLEVAADE Macroni saatuse otsustab hoopiski parlamendivalimiste teine voor (1)

Rauno Matvejev
, toimetaja
Copy
President Emmanuel Macron andmas eilsetel parlamendivalimistel oma häält, taamal tema abikaasa Brigitte Macron.
President Emmanuel Macron andmas eilsetel parlamendivalimistel oma häält, taamal tema abikaasa Brigitte Macron. Foto: Ludovic Marin/Pool/Reuters/Scanpix

Eile läksid prantslased taas valimiskastide juurde, et anda oma hääl parlamendivalimistel, mis otsustavad, kas president Emmanuel Macron suudab järgmised viis aastat valitseda ilma opositsioonita või tuleb tal teha midagi, mida pole ükski Prantsusmaa president pidanud tegema viimased 20 aastat: valitseda ilma rahvusassamblee enamuseta.

President Macroni ning vasakäärmuslasest Jean-Luc Mélenchoni juhitud valitsusliidud kogusid võrdse häältesaagi - mõlemad said 25.2 protsenti häältest. Tulenevalt valimisüsteemi eripärast aga näitavad küsitlused, et 19. juunil aset leidvas teises ning lõplikus voorus võib Macron saada tublisti rohkem kohti kui Mélenchon. Pole aga selge, kas sellest piisab parlamendienamuse hoidmiseks.

President Macroni erakond, uue nimega Taassünd (Renaissance), võitleb parlamendienamuse hoidmise nimel, mille kaotamine võib tähendada, et Macron peab leidma uue peaministri hoopiski opositsiooni ridadest, ning spekulatsioonide kohaselt võiks selleks olla vasakäärmuslaseks tembeldatud Jean-Luc Mélenchon.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles