Vastuoluline migratsiooniseadus viib britid protesteerima

Postimees
Copy
Protesteerijad, sildil kiri "Sisserändajad on teretulnud".
Protesteerijad, sildil kiri "Sisserändajad on teretulnud". Foto: Toby Melville / Reuters / Scanpix

Suurbritannia valitsuse plaan alustada homme lendudega, mis viivad varjupaigamenetluse tulemusi ootavad illegaalsed sõjapõgenikud Londonist Kesk-Aafrikasse hoiule, jõuab täna apellatsioonikohtu ette, vahendab The Guardian.

Peaminister Boris Johnsoni konservatiivne valitsus on andnud Rwandale ettemaksuks 120 miljonit naela (140 miljonit eurot) ja teeb täiendavaid makseid väljasaadetud inimeste arvu alusel.

«Ma leian, et kui [Briti siseminister] Priti Patel austaks nii meeleheitel inimesi, kes siia riiki tulevad kui ka tema palgatud ametnikke, ei paluks ta ühelgi neist osaleda ühegi varjupaigataotleja väljasaatmises, sest plaanitud ettevõtmise seaduslikkus otsustatakse alles juulis,» kommenteeris Briti ajalehele The Guardian piirivalvurite ametiühingu juht Mark Serwotka.

«Peame testima nende ettepanekute seaduslikkust, kuid vajame ka arutelu moraali ja inimlikkuse puudumise üle, mida valitsus demonstreerib,» lisas Serwotka.

Kõrgema kohtu kohtunik otsustas reedel, et ei peata mitteametlikke teid pidi Suurbritanniasse saabunud isikute esimesi väljasaatmisi Rwandasse, kuid tema otsuse peale võib esitada apellatsioonkaebuse.

«Inimesed, kes põgenevad sõja, konfliktide ja tagakiusamise eest, väärivad kaastunnet ja empaatiat ning nendega ei tohiks kaubelda ega välisriiki menetlemiseks transportida,» ütles ÜRO kaitseülema abi Gillian Triggs.

Valitsusstatistika kohaselt sisenes eelmisel aastal Suurbritanniasse üle Inglise väina rohkem kui 28 500 inimeset, võrreldes 2019. aasta 1843-ga.

Siseministeerium on teatanud, et suhtleb töötajatega, kuid rõhutab nende riigiteenistujate kohustust teenida võimul olevat valitsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles