Vasakäärmuslased kärbivad valimistel president Macroni tiibu

Postimees
Copy
Prantsusmaa president Emmanuel Macron eilsel valimispäeval.
Prantsusmaa president Emmanuel Macron eilsel valimispäeval. Foto: ELIOT BLONDET-POOL / SIPA / Scanpix

​Prantsusmaa parlamendivalimiste eilses esimeses voorus ei saavutanud president Emmanuel Macroni valimisliit Üheskoos (Ensemble) ega ka tema pearivaali, vasakäärmuslase Jean-Luc Mélenchoni juhitud vasakpoolsete koalitsioon NUPES kumbki parlamendienamust. See tähendab, et Prantsuse parlamendi koosseis ning Macroni presidentuuri tulevik selgub teises ning lõplikus valimisvoorus pühapäeval.

Praegusega aga on võimalik, et Macron kaotabki oma parlamendienamuse ning on sunnitud valitsema koos Mélenchoniga, kes on muu hulgas kutsunud üles ka Prantsusmaa NATOst lahkumisele ning soojematele suhetele Venemaaga.

Macroni valimisliit Üheskoos võitis esimeses voorus 25,75 protsenti häältest, NUPES aga 25,66 protsenti. Kuna igast ringkonnast valitakse vaid üks kandidaat ning esimeses voorus osutub oma ringkonnas valituks vaid kandidaat, kes saab vähemalt 50 protsenti häältest ning seda tingimusel, et valimisaktiivsus on vähemalt 25 protsenti, jäi valdav enamik rahvusassamblee 577 kohast valimata. Nõnda on pühapäevane teine voor otsustava tähtsusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles