Poola-Valgevene piirile rajatav pea 200-kilomeetrine tara on kuu lõpuks valmis

Postimees
Copy
Piirivalvurid Poola-Valgevene piirile rajatud piiritaraga Tolcze küla lähedal.
Piirivalvurid Poola-Valgevene piirile rajatud piiritaraga Tolcze küla lähedal. Foto: WOJTEK RADWANSKI/AFP/Scanpix

Eile teatas Poola piirivalve Twitteris, et Poola-Valgevene piirile rajatavast tarast on valmis juba 140-kilomeetrine lõik. Täies mahus peaks piiritõke valmis saama kuu lõpuks.

Kokku 187 kilomeetrit pika piiritara püstitamist alustati 25. jaanuaril, mis tähendab, et tööd selle kallal on kestnud juba veidi üle nelja kuu. Lähipäevadel hakatakse tarale lisama elektritõkkeid.

Piirivalve kõneisik Anna Michalska ütles intervjuus väljaandele PAP, et tööde läbiviija on kinnitanud rajatava tõkke füüsilise barjääri osa valmimist käimasoleva kuu lõpuks, nagu leping ette näeb.

Kogu ehitus läheb maksma umbes 353 miljonit eurot. Valmiva piiritara kõrgus peaks olema üle viie meetri ja laius kolm meetrit. 

Kuu lõpuga peaks praeguse teabe kohaselt läbi saama ka eriloata inimeste viibimiskeeld 183 asulas piiriäärsetes Podlaskie ja Lubelskie vojevoodkondades, mille riigi siseministeerium detsembri algusest kehtestas.

Enne detsembrit kehtis piirialal aga Valgevenest tulevate migrantidega seotud eriolukord, mille raames oli sealne liikumine kõrvalistele isikutele samuti piiratud.

Poola-Valgevene piirile rajatud piiritara Tolcze küla lähedal.
Poola-Valgevene piirile rajatud piiritara Tolcze küla lähedal. Foto: Wojtek Radwanski/AFP/Scanpix

Kohalikele elanikele valmistab uue piiritara rajamisel aga muret see, kas ja kuidas jääb loomadele võimalus piirideülest liikumist jätkata. Näiteks elavad Valgevene ja Poola vahelistes metsades alles hiljuti väljasuremisest päästetud Euroopa piisonid.

Samas näeb tara plaan siiski ette väiksemaid ja suuremaid läbikäike loomadele, mis neid muresid veidi leevendama peaksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles